Errazuriz Max Reserva 2016, een topwijn uit Chili

Errazuriz Max Reserva 2016, DO Valle de Aconcagua, ChiliErrazuriz Max Reserva 2016 is eigenlijk een Rhonewijn, maar dan uit Chili….

Hoezo een Rhonewijn…? Nou dat komt door de blend waaruit deze Errazuriz Max Reserva 2016 uit bestaat: de Grenache– , Syrah- en Mourvedredruif hebben een pact gesloten om gezamenlijk deze Chileense wijn te laten ontstaan.

Errazuriz weet a. Hoe je wijn moet maken en b. Wat de consument wilt en dat is een gouden gave!

Errazuriz Max Reserva 2016 heb ik in de aanbieding gekocht voor een prijs van € 11,65 per stuk (moest er wel zes kopen…). 14% aan alcohol heeft deze rakker…

Laat de wijn spreken!

Errazuriz Max Reserva 2016

De kleur van Errazuriz Max Reserva 2016 is donkerrood/rood over de tong van de kleur met een brede rode rand en met een lichte ontwikkeling in de uiterste van de rand. De diepte is goed tot donker. Aardige kleur.
De neus van deze Chileen komt goed los. Puur kersenfruit omgeven door aardse tonen met rokerige ruimten. Rond en met een chocolade toasty ondertoon van de houtopvoeding. Errazuriz Max Reserva 2016 heeft een mooie complexe neus.
Op de tong mooi rond en sappig door het pure rode en donkerrode kersenfruit met wat eucalyptus en kaneel. Licht aards. Lichtjes droog (tannine). Op de achtergrond laten de kruiden en de toasting (houtopvoeding) zich speels bewegen. De zuren zijn duidelijk aanwezig en verzorgen de frisheid van deze Reserva waarbij er gevochten wordt om de eerste taste: de fruitigheid of de zuren. Speels en interessant. Redelijk goed op de mid-palate en ook in breedte en diepte is het redelijk goed gesteld. Een zachte fruitige goede tot brede afdronk met een bepaalde zuurgraad (het gevechtje).

zilveren medaille van wijngekken.nl

Errazuriz Max Reserva 2016 is een prima (Rhone) blend, maar dan uit Chili en dus is het bijna niet te vergelijken met een Rhonewijn. Qua kleur toch wat aan de lichte kant gelet op de blend, maar de neus maakt direct alles goed. Een mooie complexe neus met veel facetten. Op de tong geen hele zware wijn, maar wel een wijn waarbij je een mooi gevechtje proeft tussen het fruit en de zuurgraad, waarbij de ene keer de ene en dan weer de andere iets voorligt. Een spannend wijnspel waarbij ook de houtopvoeding en de complexiteit meespeelt. Mooi.

Errazuriz Max Reserva 2016 krijgt van mij een totaal van 16,3 punten

en voor deze aanbiedingsprijs ontvangt Errazuriz Max Reserva 2016 een ZILVEREN medaille.

Nu heerlijk te drinken (lichtjes koelen en geef wat zuurstof; de volgende dag nog mooier) en jaren houdbaar.

#wijn #Erazuriz #Chili #Max #Reserva #medaille #wijnmedaille #proefrecensie #wine #tastingnote