Errazuriz Chardonnnay 2015, Aconcagua Costa, Chili

Errazuriz Chardonnnay 2015, Aconcagua Costa, Chili

Errazuriz Chardonnnay 2015 is de opvolger van de door mij enige maanden geleden geproefde Errazuriz Chardonnnay 2014.

De jaargang 2014 behaalde toen 17,4 punten en sleepte een zilveren medaille weg!

Nu haar opvolger nu in de aanbieding is zijn de verwachtingen hoog gespannen. Zal ook de Errazuriz Chardonnnay 2015 zo hoog scoren of was het een eendagsvlieg…?

De Wijnkring verkoopt deze Chileense Chardonnaywijn voor de prijs van € 16,99 (anders € 19,99) en in het magazine lees ik het volgende over de streek waar deze wijn haar wortels heeft uitgespreid:

“Aconcagua Costa ligt dichtbij de Stille Oceaan. Door de invloed van de zee rijpen de druiven gelijkmatig. De mooie intensiteit en ontwikkeling van smaken danken ze aan deze klimaatomstandigheden. De mineraliteit van de wijn komt door de bodem, deze bestaat uit een dunne laag leem met daaronder een laag klei en schist (leisteen). De wijngaarden in de Aconcagua vallei zijn in de begin jaren 90 begonnen als experiment met nieuwe variëteiten, Carmenère en Syrah. Vijftien jaar later volgt pas de wijnbouw in Aconcagua Costa, daar waar een ‘Cool Climate’ heerst en waar nog niet eerder druiven werden aangeplant. Nu weten we dat dit een erg vooruitziende blik is geweest want sinds 2012 staat Aconcagua Costa ook officieel op de wijnbouwkaart van Chili.”

James Suckling geeft deze wijn 92 punten

En dat het een fantastische keuze is geweest om daar druiven te verbouwen die juist dat koele klimaat nodig hebben blijkt wel uit het feit dat niet alleen de Chardonnay wijn hoog scoorde, maar ook de Pinot Noir (helaas nu (nog) niet in de aanbieding).

We doen daar nog een schepje boven op, want eerlijk gezegd is € 16,99 best wel aan de prijs voor een ‘gewone’ Chardonnaywijn…

Deze Errazuriz Chardonnnay 2015 heeft ook nog enige jaren op Frans eiken mogen liggen en er is voor de fermentatie alleen gebruik gemaakt van wilde gisten.

Errazuriz Chardonnnay 2015 heeft 13 % aan alcohol.

Ik ben benieuwd…..

Errazuriz Chardonnnay 2015

De kleur van deze Errazuriz Chardonnnay 2015 is lichtgeel/licht geel goud over de tong. Kraakhelder en loepzuiver. Errazuriz Chardonnnay 2015 heeft een zeer mooie fonkeling. (2,8)
Errazuriz Chardonnnay 2015 heeft een neus van mooi diep perzik/exotisch fruit met mooi rond en getoast hout. Licht boterig. Errazuriz Chardonnnay 2015 heeft een zeer mooie neus en deze komt redelijk goed los. (4,2)
Op de tong is Errazuriz Chardonnnay 2015 mooi rond, fris en laat exotisch fruit (een mengelmoes van nectarine, mango en perzik) zien met zeer genuanceerd getoast hout. Heerlijk licht citroenig fris door de mooie zuurgraad. Dat Errazuriz Chardonnnay 2015 uit een koel klimaat komt is duidelijk te proeven. Ook kruidig. Errazuriz Chardonnnay 2015 is mooi breed en goed op de mid-palate en heeft een heerlijke brede afdronk met een licht wit pepertje. Gebalde krachten. (7,6)
Errazuriz Chardonnnay 2015 kietelt je smaakpapillen. Een mooie harmonieuze wijn die speelt met de aroma’s en het fruit. Perfecte zuurgraad als tegenhanger van het fruit en het getoaste hout. Erg mooi! (2,4)

Opdronk : Nu – 2020
Totaal : 17,0 punten {90PP} ****
zilveren medaille van wijngekken.nl
Prijs / kwaliteit :

Errazuriz Chardonnnay 2015 heeft wederom mijn hart gestolen. Gewoon kopen; je leeft maar één keer en het leven is te kort om slechte wijnen te drinken! (PS ik heb de wijn zelf ook besteld, maar niks zeggen hoor!)