Ernst Minges Rhodter Schlossberg Spätburgunder 2016, prachtig rood uit de Pfalz

Een rode wijn die uitblinkt in elegantie en evenwicht: deze Spätburgunder van Ernst Minges komt zeer overtuigend over.

Weingut Ernst Minges is gelegen in het plaatsje Edesheim, in de mooie Duitse wijnregio Pfalz. Een wijnbedrijf met historie: de eerste gebouwen voor de wijnmakerij stammen uit 1905 en de eerste bottelingen zijn van 1910. Sinds 2003 zwaait de huidige eigenaar, Ernst Minges junior, de scepter over het familiebedrijf. Ernst Minges heeft 23,5 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden staan op 100 verschilllende locaties langs het Haardtgebergte van de Südliche Weinstrasse: Edesheim, Edenkoben, Rhodt en Walsheim.
De verhouding tussen de aangeplante witte en rode druivenrassen is 54 om 46 procent. Er worden veel verschillende rassen verbouwd, ik noem even de belangrijkste: Riesling staat met stip op nummer één, verder Müller-Thurgau, Silvaner, Gewürztraminer, Rülander en nog enkele rassen. Van de blauwe rassen zijn de Dornfelder, Spätburgunder en Blauer Portugieser de belangrijkste. De verscheidenheid aan rassen zorgen ervoor dat het assortiment aan wijnen bij Ernst Minges zeer uitgebreid is.

Ik proef de Spätburgunder van de wijngaard Rhodter Schlossberg. Een perceel waarvan de mineraalrijke bodem bestaat uit rood zand en zandige leem. Deze wijn heeft een rijping op houten vaten meegekregen, details hiervan zijn mij niet bekend. Het alcoholpercentage wel: dat is 13 procent. De fles wordt afgesloten door een kurk.

Deze wijn is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Kroese. Het prijskaartje wat aan de fles hangt is € 10,45. En daar krijgt u een prachtige wijn voor…

Ernst Minges Rhodter Schlossberg Spätburgunder 2016

Robijnrood, vrij licht van kleur, zoals te verwachten is bij dit druivenras. In de rand bleek weglopend, waar ik een lichte terracotta kleur zie.
De neus opent zich goed met aroma’s van frambozen en rijpe kersen. Lentebloesem, vanille en ook wat aardse geuren van een nat bos en paddenstoelen. Geparfumeerd, zuiver en fris.
In de eerste aanzet rond, licht kruidig en vol van smaak. Zoet rijp rood fruit, wat gekonfijt zelfs. Iets zoute caramel en een pepertje. De tannines en houtinvloeden zijn mooi verweven. Sappig en iets zwoel.

Heerlijke volle Spätburgunder met een fijne frisheid in de smaak. Evenwichtig en rijk aan finesse. Een erg mooi glas voor een zacht prijsje en dat levert een zilveren medaille op!

zilveren medaille van wijngekken.nl

Score voor deze fraaie Spätburgunder uit de Pfalz: 16,2 punten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *