Ermita del Conde 2015; een bijzondere wijn

Meer dan rotsen, kalk en zand heeft deze Ermita del Conde 2015 niet nodig gehad om iets bijzonders te creëeren. 

Op een kilometer hoogte op een kale vlakte ver in het noordoosten van de Duero Vallei staan de Albillo Mayordruiven die met uitsterven worden bedreigd.

Dit inheemse druivenras kan wel tegen deze barre en mensonterende omstandigheden van hete en droge zomers tot kille en vorstrijke voorjaren. Sterker nog: de druif heeft dit nodig! Tot op het bot de uitersten zoeken zorgt er juist voor dat dit druivenras tot het hoogste in staat is! De wijnen van dit druivenras staan bekend om hun overvloed aan fruittonen en sappige zuren.

Ermita del Conde 2015 heeft als DO Castilla y León en dat ligt dus in Spanje. 13% aan alcohol en de prijs ligt rond de € 13 en te koop bij de betere wijnwinkels.

Laten we eens kijken of we dit uitstervende druivenras moeten helpen of niet…

Bijzonder is het wel…

Laat de wijn spreken!

Ermita del Conde 2015

De kleur van deze Ermita del Conde 2015 ziet er nog jong en fris uit. Lichtgeel/witgoud over de tong met een mooie witgouden fonkeling in de rand. Zuiver en helder. Leuke kleur (2,7)
In de neus laat deze Spaanse witte wijn fris fruit los van de abrikoos en witte perzik. Wel wat diepgang. Rond. De neus komt redelijk los. Leuke neus. (3,7)
Op de tong is Ermita del Conde 2015 wel lekker rond en gematigd fruitig. Ook hier abrikoos fruit en witte perzik met een gematigd wit pepertje en ook wat mineralig. Matig op de mid-palate en in breedte en diepte is het net voldoende maar dooft uit. De zuren zijn matig fris. In de redelijk goede afdronk loopt het wat vlak weg en dooft de wijn een beetje uit. (5,3)

Ermita del Conde 2015 is een bijzondere wijn en het bijzondere duidt het meeste op het zeldzame druivenras. In kleur en in de neus oogt de wijn nog wel jong, maar op de tong vind ik de wijn toch gewoon wat aan de oudere kant. Het jeugdige en frisfruitige is er een beetje vanaf en dat is jammer. De wijn dooft een beetje uit. Jammer, maar als u toch deze wijn zou willen kopen dan raad ik u aan om een wat jonger exemplaar op de kop te tikken. (2,0) 

Ermita del Conde 2015 krijgt van mij een totaal van 13,7 punten

Nu drinken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *