Elicius 2013 van Castello di Montegiove, vol en krachtig rood

Elicius is één van de topcuvées van het prachtig gelegen Castello di Montegiove. Een rode wijn die het ruige landschap van Umbrië uitdraagt.

Castello di Montegiove is gelegen in het hart van de Italiaanse regio Umbrië, in het gelijknamige plaatsje. Voor een mooie beschrijving van het kasteel verwijs ik u graag naar het artikel “Mist u dat Italië gevoel ook weer zo” wat Pauline Ninck Blok in het verleden voor onze site heeft geschreven.

De Elicius is gemaakt van twee inheemse druivenrassen. Dat zijn de Sagrantino en de Montepulciano. De verhoudingen tussen beide rassen in deze 2013 zijn mij niet bekend, maar ik vermoed dat de Sagrantino het merendeel uitmaakt in deze blend. U moet daarbij denken aan een verhouding van ongeveer 70/30.  De houtrijping van 18 tot 24 maanden heeft zich voltrokken in een combinatie van medium geroosterde Franse vaten en Slavonische eikenhouten vaten. Daarna nog een flesrijping van minstens 24 maanden. Zo alles bij elkaar is er dus wat tijd nodig voordat er een jaargang op de markt wordt gebracht.

Afgelopen september was ik in de vinotheek bij Castello di Montegiove en daar was de jaargang 2013 beschikbaar. Dus zijn er een paar flessen mee naar huis genomen. Prijs: 20 euro per fles en daar heb je een zeer mooie, karaktervolle wijn uit Umbrië voor.

Elicius 2013 van Castello di Montegiove

Een diepe, granaatrode kleur met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. Geconcentreerd tot ver in de rand, waar een lichte bruinrode ontwikkeling zichtbaar is.
De neus is elegant, maar ook wat gereserveerd. Fraaie, rijke houttonen. Fruitaroma’s van zwarte kersen. Vanille, iets leer en een snufje meubelolie. Het kan toeval zijn, maar het is mij opgevallen dat ik die laatste geur wel vaker tegenkom bij wijnen die gerijpt zijn in Slavonisch eiken.
Wat drogend op de tong. Intens en vol van smaak met stevige tannines, zoals gebruikelijk bij de Sagrantino druif. Zoethout, ijzer, salmiak en cacao. Vrij hoge zuren (Montepulciano druif) en een goed geïntegreerd houtgebruik. Een heerlijke warmte in de lange afdronk.

Elicius 2013 is een krachtige en rijke rode wijn, wat te verwachten is bij een blend van deze twee druivenrassen. De neus mist iets aan diepgang en dat is een (klein) minpuntje. Verder is het houtgebruik complementair aan het volle smaakpalet. Een karaktervolle wijn: de inheemse druiven en het woeste landschap van Umbrië komen prachtig tot uitdrukking.

Score voor de Elicius van Castello di Montegiove: 16,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *