Elicius 2012 van Castello di Montegiove, constante kwaliteitswijn uit Umbrië

Castello di Montegiove is schitterend gelegen in het ruige landschap van de Italiaanse regio Umbrië. Men maakt hier zeer mooie en karaktervolle wijnen.

Voor een kennismaking met Castello di Montegiove verwijs ik u graag naar het artikel “Mist u dat Italië gevoel ook weer zo“.
In mijn recensie over de Elicius 2013 van een jaar geleden, vind u eigenlijk alle informatie over deze wijn.

Nu staat dus de jaargang 2012 op de proeftafel. Deze wijn heeft dezelfde “opvoeding” gehad als de 2013. Het verbaasde mij dan ook niet dat de proefnotities van de 2013 en deze 2012, achteraf gezien, veel overeenkomsten vertonen. Constante kwaliteit dus.

Voor zover ik kan nagaan zijn enkele wijnen van Castello di Montegiove (waaronder de Elicius) in Nederland verkrijgbaar bij casasancarlo.shop

Elicius 2012 van Castello di Montegiove

Diepdonker granaatrood in het glas. In de rand zie ik een lichte bruinrode tint.
Fraaie, fijne houttonen in de neus. Vanille en meubelolie. Aardse geuren van natte bosgrond. Fruitaroma’s van zwarte kersen. Een zeer elegant bouquet, verfijnd en open.
Drogend in de eerste aanzet. Een wat ruw, zanderig mondgevoel. Salmiak, zoethout en pruimtabak. Het donkere fruit is ruimschoots aanwezig. Stevige, opwekkende zuren. Prachtig gedoseerd houtgebruik, niet overdadig. Rijk en vol met een lange, zwoele afdronk.

De Elicius 2012 laat nog geen spoortje vermoeidheid zien. Gerijpt en vitaal van smaak. Deze rode wijn laat helemaal zien waar en waarvan hij geproduceerd wordt: in het ongerepte en ruige landschap van Umbrië, van inheemse rassen. Het is ook bij uitstek een wijn om iets bij te eten. Mooi stoofvlees bijvoorbeeld.

Score voor de Elicius 2012 van Castello di Montegiove: 16,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *