Elicius 2011, topwijn uit Umbrië van Castello di Montegiove

Van het schitterend gelegen Castello di Montegiove komt deze Elicius. Een wijn die grote indruk maakt.

Castello di Montegiove ligt in het gelijknamige plaatsje in de regio Umbrië. Vorig jaar juni ben ik op “visite” geweest bij de markies en zijn vrouw. Een bezoek wat in mijn geheugen staat gegrift. Het verslag van dat bezoek kun je HIER vinden.
In dat verslag heb ik u beloofd om de Elicius uit het oogstjaar 2011 te proeven en daar een recensie van op te stellen. Welnu, bij deze!

Elicius: van druif naar fles

De wijnstokken voor de Elicius zijn ongeveer 40 jaar oud en de wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 450 en 500 meter. Elicius 2011 bestaat uit een blend van 70 procent Montepulciano en 30 procent Sagrantino. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks van 30 hl. Hierbij wordt délestage en remontage techniek toegepast. Weking op de schillen van de Montepulciano voor 10 dagen en de Sagrantino voor 18 dagen. De houtrijping is 18 maanden in Frans eiken barriques en grote vaten van Slavonisch eiken, waarbij de wijn uit de Montepulciano druif 18 maanden rijpt in de grote (10 hl) vaten van Slavonisch eiken. Daarna volgt een flesrijping van 18 maanden (het getal 18 loopt als een rode draad door het hele proces). De wijn heeft een stevig alcoholgehalte van 14,5 procent.

De wijnen van Castello di Montegiove zijn in Nederland te koop bij Casasancarlo.shop. Een fles van de Elicius kost u € 19,95.

Elicius 2011 Umbria Rosso van Castello di Montegiove

Diep robijnrood, geconcentreerd en bijna ondoorzichtig. De intensiteit van de kleur is bijna maximaal (4,5 uit 5). In de rand vol rood doorlopend met een iets bruine ontwikkeling. Mooie lange tranen in het glas.
Schitterende neus met geuren van gebrande koffiebonen, vanille (eikenhout), zwarte bessen en zoete kersen. Aardse geuren en een lichte rokerigheid die doet denken aan gerookt vlees.
Tanninerijk en licht drogend in de mond. Cacao, zoethout, teer en iets zwarte peper. Dik, donker fruit waar je het aandeel Sagrantino in proeft, in combinatie met een zuidelijke rijpheid. Kruiden en specerijen. Rond en vol, maar niet bombastisch. Bittere chocolade in de afdronk.

Een krachtige rode wijn uit Umbrië met veel intensiteit en finesse. Castello di Montegiove laat zien dat het wijnen van hoge kwaliteit kan maken. Een wijn die zeker nog een jaar of 10 mee kan.

De totaalscore voor de Elicius 2011 is 18 punten.
Goed voor een gouden wijngekken medaille!

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #castellodimontegiove #umbria #sagrantino #montepulciano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *