Elégance Chardonnay Viognier Reserve 2021, een stevige allemansvriend

Deze Elégance komt uit de Languedoc, Zuid-Frankrijk. Is dit een wijn voor alledag?

De producent van deze Elegance is de familie Castan. Een familiebedrijf met een roerige geschiedenis, leest u maar eens verder.
In 1907 vestigde de overgrootvader van Vianney Castan zich in Lansargues, een dorpje in de Languedoc. Hij kreeg verscheidene medailles voor de kwaliteit van zijn wijnen. Een harde klap volgde voor de volgende generatie, want in 1956 beleefde Frankrijk een zeer koude winter. De straten waren bedekt met sneeuw en de wijnstokken bevroren. Zijn grootouders verloren alles. Maar ze kwamen er bovenop, zij het tijdelijk. Het was een laatste opleving voor het einde van de wijnbouwactiviteit in de jaren ’70, want toen werd het land verkocht. Maar in 2007 zetten Vianney Castan en zijn vrouw Emilie hun eerste wijnbedrijf op. Zo wordt dus 100 jaar later de geschiedenis met dezelfde levendige passie voorgezet, en nog steeds binnen dezelfde familie.

Deze wijn uit de Elégance serie is gemaakt uit een blend van 70 procent Chardonnay en 30 procent Viognier. De wijnstokken staan op stenige terrassen langs hellingen van kalksteen en klei-kalksteen. Na het persen volgt een koude fermentatie met geselecteerde gisten. Daarna volgt een houtlagering. Alcohol is 13 procent en u heeft een kurkentrekker nodig om de fles te openen.

Deze Elégance is verkrijgbaar bij wijnwebshop 24wines en de fysieke winkel 24Liquor, voor de prijs van € 9,50.

Elégance Chardonnay Viognier 2021

Helder strogeel in het glas. Een kleurintensiteit van 3 uit 5.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan van lychee, mirabellen en perzik. Wat floraal, lentebloesem. Het voorjaar in je neus, al zijn de geuren wel wat vervliegend.
Rond en filmend op de tong. Naast het fruit van de neus komt er ook wat tropisch fruit om de hoek kijken. Vrij stevig. Witte peper en honing. De houttonen netjes op de achtergrond. De zuren geven de noodzakelijke frisse touch, zodat de smaak niet vermoeiend of log overkomt.

Volle wijn met een romig mondgevoel, wat ik wel vaker ervaar bij Chardonnay uit Zuid-Frankrijk. Het slaat in dit geval gelukkig niet door naar een te boterig smaaktype. De wijn blijft toegankelijk en plezierig.  

Score voor de Elégance Chardonnay Viognier Reserve 2021: 13,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *