Elcione 2018 van Tenuta Vitalonga, karaktervol rood uit Umbrië

Van het uitstekende wijnhuis Vitalonga komt deze Elcione. Het karakter van rode wijn uit Umbrië komt hierin zeer goed tot uitdrukking.

Tenuta Vitalonga is gelegen in de omgeving van het plaatsje Ficulle in de regio Umbrië. Vitalonga produceert rode, rosé en witte wijnen. De aangeplante druivenrassen in de wijngaarden van Vitalonga zijn divers; naast de Italiaanse Montepulciano en Sangiovese staan er ook mondiale rassen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De wijngaarden van Vitalonga hebben een oppervlakte van circa 25 hectare en liggen op een hoogte tussen de 350 en 450 meter. Vitalonga is sinds 2018 biologisch gecertificeerd.

Elcione is gemaakt uit een blend van Merlot (40 procent), Cabernet Sauvignon (40 procent) en Sangiovese (20 procent). De fermentatie vindt plaats in stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur, gedurende twee weken waarin verschillende pompoverslagen worden uitgevoerd. Elcione ondergaat een malolactische gisting in Franse eikenhouten vaten. In die vaten rijpt de wijn vervolgens 6 maanden. Tot slot volgt een periode van 6 maanden “verfijning” in de fles en dan is Elcione klaar voor de markt.

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. De wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit deze streek. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!
Prijsindicatie voor deze wijn: € 8,45. Een vriendelijk prijsje, gelet op mijn proefervaring…

Elcione 2018 van Tenuta Vitalonga

Een donkere, robijnrode kleur. De intensiteit waardeer ik op 4 uit 5. In de rand loopt de kleur vol door.
In de open neus aroma’s van vanille, tabak en bosgrond. Wat vurig. Aardse geuren in combinatie met het fruit van bosbessen.
Licht drogend op de tong. Stevig en kruidig in de eerste aanzet. Een tikje stroperig mondgevoel. Zwarte bessen, salmiak, zwarte koffie, jodium, zwarte olijf en peper. Goed geïntegreerd eikenhout. Een tikje branderig van de alcohol, maar niet hinderlijk. Een volle, dikke smaak van donker fruit.

Elcione geeft goed weer waar rode wijn uit Umbrië voor staat. Een sappige, volle, aardse smaak waar de nodige kruidigheid in zit. De wijn heeft dan ook een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding die goed is voor een vette bronzen medaille!

Score voor de Elcione van Vitalonga: 15,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #italiaansewijn #vitalonga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *