El Descanso Limited Selection Carmenere 2022, donker fruit en frisheid

Ik proef de Carmenere in de serie Limited Selection van El Descanso. Hoe komt deze supermarktwijn voor de dag?

Vorige week stond de Limited Selection Chardonnay op de proeftafel. Die wijn maakte een goede indruk. Ik stort mij nu op de Carmenere, de blauwe wijndruif in Chili. De oorsprong van deze druif ligt echter in Frankrijk. Carmenere werd vanaf 1850 geïmporteerd naar Chili. Onbewust, want men was in de veronderstelling dat het hier om de Merlot ging. Later bleek, na DNA-onderzoek, dat men grote hoeveelheden Carmenere naar Chili had gehaald en aangeplant. 
En niet zonder succes, want de druif gedijt uitstekend in dit langgerekte Zuid-Amerikaanse land.

De wijngaarden zijn gelegen in Aconcagua Valley, een regio waar de blauwe druiven domineren. De regio ligt zo’n 100 kilometer ten noorden van de hoofstad Santiago. In de 100 kilometer lange vallei varieert de hoogte van de wijngaarden sterk: van 50 meter vlak aan de Pacifische kust tot aan 1.000 meter in het oosten, tegen de Andes aan.

Deze Carmenere 2022 is, net als de Chardonnay uit deze serie, een 20 jarig jubileum editie en verkrijgbaar bij supermarktketen Plus voor de prijs van € 6,99.

El Descanso Limited Selection Carmenere 2022

Diepdonkerrood in het glas. Intens en vol tot in de rand.
Fruitaroma’s van blauwe bessen en bosbessen. Wat jammig. Honingdrop, vanille en bosgrond. Wat donkere, herfstige geuren.
Rond en redelijk vol in de mond. Vrij zachte tannines. Zoethout, laurierdrop, mint, zwart/wit poeder en zwarte peper. Zure kersen en donkere pruimen. Iets droog met fijne zuren. Kruidig in de afdronk.

Een plezierige, ongecompliceerde Carmenere met de voor deze druif kenmerkende donkere fruittonen in de neus en smaak. De wijn is sappig en komt wat gelikt over. Die laatste constatering maakt deze wijn overigens niet minder interessant. Dit is een toegankelijk en fijn glas rood voor alledag.

Score voor de Limited Selection Carmenere 2022 van El Descanso: 14,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *