El Clasico 2018 van Carlos Ruben, Spaanse soepelheid en slagkracht

De Garnacha druif staat in het middelpunt van deze bijzondere “blend” uit Spanje.

Carlos Ruben is een gepassioneerde Spaanse wijnmaker. Tot 2015 was Ruben de wijnmaker bij Bodegas San Alejandro, gelegen in de autonome regio Aragón. Daarnaast heeft hij als wijnmaker gewerkt bij Santa Rita in Chili en Bodegas Salentein in Argentinië. 

Het Carlos Ruben “La Voz de la Garnacha” project werd samen met zijn vriend Mark Schiettekat (Le Wine) in het leven geroepen. Ruben is als geen ander geheel gespecialiseerd in het vinifiëren van de Garnacha druif in Calatayud. Op een gezamenlijke reis naar Zuid-Afrika in 2015 ontstond het idee om samen een project op te zetten rondom de Garnacha. Het project omvat nu 12 wijnen, waarvan het grootste deel bestaat uit blends tussen verschillende regio’s en ook tussen wijnlanden. Hierbij zijn de twee vrienden op zoek naar de mooiste expressie van het druivenras Garnacha (Grenache).

El Clasico is een blend van druiven uit de Catalaanse D.O. Montsant en de Madrileense D.O. Madrid. Voetballiefhebbers onder ons zullen de naam van de wijn herkennen: natuurlijk is deze een verwijzing naar de wereldberoemde voetbalwedstrijden tussen Barça en Real. In wijntermen wordt dit vertaald naar een clash tussen het rijke, continentale fruit uit Madrid en de  swingende kracht uit Barcelona: ​​El Clasico.

Ik heb deze fles vorig jaar gekocht bij supermarktketen Plus, maar zover ik kan nagaan komt El Clasico niet meer voor in het assortiment. Prijsindicatie: 12 euro.

El Clasico 2018 van Carlos Ruben

Donker dieprood van kleur met een intensiteit die ik waardeer op 4 uit 5. In de rand een tikje magenta.
In de neus mooie fruitaroma’s van rijpe bramen en donkere pruimen. Confituur, wat jammig. Een snufje vanille. Toch is het bouquet wat terughoudend.
In de mond iets dik en vrij rond met een vleugje vettigheid. Zwarte peper, drop, zoethout, wat bittere chocolade en vanille. Rijp donker fruit in overvloed. Redelijk wat tannine en zachte zuren. Een volle, evenwichtige en krachtige smaak. Iets alcoholisch (14,5 procent). Zuidelijke warmte in de afdronk.

Soepelheid en kracht gaan mooi samen in dit “duel”. Wat er voor mij aan ontbreekt is een vorm van gelaagdheid. De wijn komt “recht toe recht aan” over. Een eerlijk, wat boers glas. Nu op dronk maar zeker nog 5 jaar goed houdbaar.

Score voor de El Clasico 2018 van Carlos Ruben: 15,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *