Vroeger was alles anders. Vroeger was het veel rode wijn wat er in Portugal gemaakt werd, maar die tijd is veranderd. Heden ten dage is Portugal een modern wijnland en deze vinho rosé uit Alentejo is het bewijs hiervan.
Rosé kan op verschillende manieren gemaakt worden. Eigenlijk wordt rosé op dezelfde wijze gemaakt als rode wijn maar er zijn uitzonderingen.
De druiven komen van de wijngaard en worden van de steel ontdaan, daarna gaan ze de gistingstank in totdat de gewenste kleur is bereikt. Denk aan 1 á 2 uur tot maximaal zo′n 48 uur. In het algemeen is het zo, hoe langer het sap in contact is met de schilletjes, hoe voller of dieper de kleur van de rosé. Daarnaast is het in Europa zo dat rosé alleen gemaakt mag worden van rode druiven. Het is volgens wetgeving ten strengste verboden om rode en witte wijn te mengen. Alleen in Champagne is het toegestaan om een kleine hoeveelheid rode wijn aan de witte basiswijn toe te voegen.
Hoe wordt rosé gemaakt
Eén van de meest favoriete technieken om rosé te maken is de “saignée”, wat “laten bloeden” betekent. Wanneer een wijnmaker meer tannine in zijn rode wijn wil wordt roze sap uit de most verwijderd, en dat gebeurt in een vroeg stadium. De resterende rode wijn in de vaten wordt versterkt als gevolg van het “bloeden”, aangezien er minder sap overblijft. Het roze sap dat wordt opgevangen, verwerkt men afzonderlijk tot rosé.
Het zijn eigenlijk twee vliegen in één klap. De rode wijn wordt meer geconcentreerder en de rosé, wat nu in theorie afval is, wordt verkocht als rosé wijn. Welke techniek er ook wordt gebruikt, na de scheiding van de schillen wordt de rosé verder vergist en dit gebeurt op dezelfde manier als witte wijn.
Deze Vinho Rosé uit Alentejo is te koop voor € 9,45. Je kunt de wijn vinden bij Alentejowijnen op https://www.alentejowijnen.nl/winkel/capoeira-rose/
Voor meer informatie over de wijnmakers kijk je op https://www.casalbranco.com/
Geproefd:
Capoeira, een Vinho Rosé uit Portugal
Kleur: de kleur van deze vinho rosé is medium rosé en mooi fonkelend op de tong. In de rand mooi roze met een blauwe gloed / 2,7
Neus: in de neus is het een en al frisheid. Mooie frisse tonen van kleine kersen met wat framboosjes. De neus komt zeer fris over en dat zou je niet verwachten bij een wijn uit Alentejo. De neus is gereserveerd, diep en medium vol / 3,7
Smaak: ook in de smaak is het veel frisheid. Dat zou de Syrah kunnen zijn met zijn hoge zuurgraad. De combinatie Touriga Nacional en Syrah is subliem. De Syrah voor de frisse tonen met bessen en de Touriga Nacional voor de body en het zwarte fruit. De fruittonen die ik eruit haal zijn bessen, kersen, frambozen en een vleugje braam. Een mooie combi. De body is mondvullend, vettig en vol en de afdronk is breed / 6,6
Mijn eindoordeel over deze vinho rosé uit Portugal:
De wijnmakers van www.casalbranco.com hebben een mooie wijn gemaakt. Natuurlijk hadden zij de beschikking over mooie rijpe druiven en dat proef je ook. Met onrijpe druiven maak je geen mooie wijnen. De combinatie Touriga Nacional en Syrah is heel mooi. Syrah is in mijn ogen ook een goed telende druif in Portugal, dat heb ik al vaak geopperd. Dat merk je dan ook in deze wijn en dat maakt deze blend heel spannend, lekker fris en toch heel rijp / 2,2