Een herfstwijn uit Mukuzani, een instapwijn wijn voor de regenachtige dagen

Eindelijk is het weer herfst en de rode en stevige herfstwijnen kunnen weer geproefd worden. Deze Mukuzani is een echte herfstwijn en ook voor een eerlijke prijs.


Lees verder na de advertentie exaro

Herfst is één van mijn favoriete jaargetijden. De dagen worden korter en de avonden langer, dus heb je meer tijd om herfstwijnen te proeven, heerlijk.

Deze herfstwijn komt uit Mukuzani en is gemaakt van de Saperavi druif. Mukuzani ligt in de provincie Kakheti en dat ligt weer in Georgië. Vind je Georgische wijnen vaak te moeilijk? Dan is dit de wijn die je moet hebben. Deze Mukuzani heeft een normale vergisting ondergaan met wilde gisten en daarna heeft deze herfstwijn ook nog 9 maanden houtopvoeding gekregen. 

Het resultaat is dan ook een prachtige en soepele wijn van het wijnhuis Best Georgian wine. Deze wijn toont heel fraai hoe de Saperavi druif zich kan lenen voor een traditionele vinificatie geproduceerde wijn. Dat wil zeggen dat de fermentatie plaatsvindt in grote roestvrijstalen tanks. Vervolgens heeft de wijn nog mogen rijpen op oude eikenhouten vaten. Het is gebruikelijk dat deze methode wordt toegepast voor de wijnen uit de micro-zone Mukuzani waarvoor een beschermde oorsprongsbenaming geldt.

De Mukuzani is te koop bij Ghvino op https://ghvino.nl/product/best-georgian-wine-mukuzani/ en in de winkel in Purmerend voor € 14,95.

Geproefd:
Een herfstwijn uit Mukuzani en gemaakt van de Saperavi druif

Kleur: de kleur van deze herfstwijn is donker op de tong en purperrood. In de rand is de kleur roze met purper en medium vol / 2,7

Neus: bij de eerste snif vind ik in de neus een mooie fruitigheid gecombineerd met vanilletonen van houtopvoeding. Als ik wat door-ruik komt de neus mooi los in het glas met veel vanilletonen die de tannine in deze Saperavi uit Mukuzani mooi temt. De neus komt medium zacht over, maar is nog steeds jong met een frisse zuurgraad en medium complexe tonen. De neus is diep en vol en komt later nog eens goed los / 3,8

Smaak: in de smaak is de Mukuzani mooi zacht. Heerlijk zacht gevinifieerd en de geselecteerde druiven zijn volledig rijp. Het tanninegehalte schat ik op een 5 (van de 10). Als fruit vind ik kersen fruit en dat is gecombineerd met ronde vanilletonen en salmiak. De body is medium vol en de afdronk is lang / 6,8

Mijn eindoordeel over de Mukuzani van Best Georgian Wine:
De Saperavi-druif in deze Mukuzani heeft mooie zachte tonen met een combinatie van vanilletonen van de houtopvoeding. Door het houtgebruik is deze Saperavi heerlijk zacht (ook deels door de strenge selectie van druiven) en dat maakt deze Mukuzani heerlijk doordrinkbaar met een internationale ‘touch’. Toch is deze wijn best nog complex en zeker niet te gemakkelijk … / 2,1

Dus geef ik deze herfstwijn uit Mukuzani een totaal van 15,7 punten, een prachtige score

Reageren?
Wat vind jij van de Saperavi druif of van herfstwijnen? Vertel het ons en onze lezers. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *