Edda 2018 Cantine San Marzano, een weelderige witte cultwijn

Edda is de naam van een populaire cuvée, gemaakt door de wijnmakers van Cantine San Marzano. Ik ben benieuwd.

Cantine San Marzano ligt in San Marzano di San Giuseppe, in de regio Puglia (de langgerekte hak van de laars van Italië). Het bedrijf is in 1962 opgericht en uitgegroeid tot een grote en moderne coöperatie. Om een idee te geven hoe groot: er zijn 1.200 wijnboeren aangesloten bij de coöperatie en gezamenlijk bezitten ze een slordige 1.500 hectare aan wijngaarden.

De cuvée Edda bestaat uit een blend van 60 procent Chardonnay, 15 procent Moscatello Selvatico, 15 procent Fiano minutolo en 10 procent Passulara. De wijn heeft 4 maanden in barriques gerijpt en is daarna gebotteld in een zware fles. Het alcoholpercentage is 13 procent.
De wijncriticus Luca Maroni heeft Edda gewaardeerd met 99 punten. Zeer hoog dus. Ik ga eens kijken of ik mij daar (enigszins) in kan vinden…

Edda is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: tussen de 15 en 18 euro.

Edda 2018 Cantine San Marzano

Een heldere, licht goudgele kleur met een gemiddelde intensiteit. Hangende stroperige tranen in het glas.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan van gele pruimen en abrikozen. Gekonfijt fruit, blanke rozijnen en confiture. Wat florale aroma’s en natte stenen. Vrij open en zuiver.
Een iets plakkerig mondgevoel. Licht zoet, kruidig, noten, amandelen, muskaat en honing. Tropisch fruit (meloen/mango/ banaan). Lichte bitters, vrij zachte zuren, maar de wijn bezit voldoende frisheid. Ik proef ook wat tannine op de tong. Vol en redelijk gespierd qua body. Wat mollig.

Een weelderige, rijke wijn met zoete, rijpe smaakimpressies erin. Dat maakt het allemaal verleidelijk. Daarnaast heeft de wijn een frisse touch, zodat het smaakpalet niet log wordt. Dit is een goede witte wijn voor de liefhebber van een wat zoete en rijpe stijl, maar bij die zeer hoge waardering van Luca Maroni sluit ik mij niet aan.

Score voor Edda 2018 van Cantine San Marzano: 14,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #italiaansewijn #puglia #chardonnayGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *