Due Palme Serre Susumaniello 2017, vol, warm en toch fris rood uit Salento

Een prachtige en verrassende Due Palme uit Zuid-Italië, gemaakt van de inheemse druif Susumaniello.

Over Cantine Due Palme

De producent van deze wijn, Cantine Due Palme, ligt in de hak van de laars van Italië, dicht bij Brindisi in de streek Salento (regio Puglia). Due Palme is geen kleintje: De coöperatie werd in 1989 opgericht en is nu, met 1000 leden en 2200 hectare wijngaarden, één van de grootste en actiefste coöperaties van Zuid-Italië. Het bedrijf wil oude wijnbouwtradities in stand houden, wat onder andere blijkt door het gebruik van oude inheemse druivenrassen (Negroamaro, Aleatico, Fiano, Malvasia Nera en deze Susumaniello) naast de bekende (mondiale) druivenrassen als Sangiovese, Pinot Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Bianco, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Een bijna uitgestorven druivenras

Susumaniello is het druivenras waarvan deze rode wijn is gemaakt. Een ras waar ik nog nooit van had gehoord. Het is een inheems druivenras dat tot voor kort zo goed als uitgestorven was. De naam van de druif is afkomstig van “somarello”, oftewel ezel. Vroeger werden vooral ezels gebruikt voor de oogst van de druiven. Diverse bronnen op internet zeggen dat de geur en smaak van Susumaniello tussen de Primitivo en Negroamaro in zit. Ik ben tot op heden geen blends tegengekomen met deze druif erin.

Deze Susumaniello van Due Palme is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik heb voor deze fles een bedrag van € 11,40 moeten afstaan.

Due Palme Serre Susumaniello 2017, IGP Salento

Robijnrood van kleur. Helder en vrij diep. Intensiteit van de kleur is te waarderen op 3,5 uit 5 voor rood. In de rand wat roze/bleekrood uitlopend.
Een stuivende neus die zich meteen openbaart. Zwarte kersen, kersenbonbons, rode bessen, wat vanille en natte aarde. Fris, jeugdig en levendig.
Rond en wat peperig in de mond. Mooie frisse zuren en iets tannine op de tong. Licht getoast, maar niet overdadig. De frisheid blijft goed overeind. Zoethout, teer, houtskool en een vanille “touch” van de houtrijping. Donker en rijp fruit van pruimen en kersen. De wijn laat een ferme en warme afdronk achter.

Een volle rode wijn uit het warme Zuid-Italië. Echter, door de aanwezige frisse elementen is dit geen zondoorstoofde rode wijn. Alles is goed in balans en vormt één spannend geheel. Een interessante inheemse druif, die Susumaniello.

Score van deze Susumaniello van Cantine Due Palme is 15,5 punten.

Deze rode wijn is nu op dronk en blijft nog een jaar of 4-5 goed houdbaar.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #duepalme #salento #susumaniello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *