Dry Tokaji 2015, Tokaji Hegyalja, Hongarije

Dry Tokaji Hegyalja
Het Hongaarse Tokaji is vooral bekend om zijn verfijnde zoete wijnen. Maar er worden ook droge varianten gemaakt.

Deze Dry Tokaji is een blend; het grootste deel is gemaakt van de Furmint druif. Het restant is aangevuld door de Hárslevelű druif, een productief inheems ras wat veel wordt gebruikt in blends met de Furmint. De Furmint vormt sinds jaar en dag de basis van de wijnen uit Tokaji.

Dry Tokaji is afkomstig van huis Royal Tokaji. Dit huis werd na de val van de muur en het communisme in 1990 opgericht. Een van de “founders” van het bedrijf is de bekende wijnschrijver Hugh Johnson. In 1993 werd het wijnhuis verkocht aan een groep Britse investeerders. De wijnen van Royal Tokaji worden tegenwoordig geëxporteerd naar meer dan 30 landen.

Dry Tokaji is verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall. Een fles van deze wijn wisselt voor de prijs van € 9,99 van eigenaar.
Bestellen? klik dan HIER.

We gaan proeven…

Royal Tokaji

Dry Tokaji 2015

Een heldere en tamelijk licht bleekgele kleur. Intensiteit 2 uit 5 voor witte wijn.
De neus is aromatisch en wat apart. Ik ruik het fruit van gedroogde abrikoos, appel en perzik. Ook wat floraal en verder de geur van groente wat mij aan sperciebonen doet denken. Een geurig bouquet.
Strak droog in de mond: de wijn doet zijn naam Dry Tokaji zeker eer aan. Fijne bitters van gele grapefruit. Fris, zuiver en sprankelend van smaak. In die smaak komt het fruit van de neus terug. Daarnaast ook wat ananas en nectarines. Dorstlessend en mondvullend. Een subtiele en lange afdronk.

Deze Dry Tokaji is een verrassende en aromatische wijn. Verrassend in die zin dat deze wijn een wat andere neus en smaak heeft dan de vele wijnen gemaakt uit bijvoorbeeld Chardonnay, Riesling of Sauvignon Blanc. Daarnaast heeft de wijn ook best wel wat elegantie en karakter. Dus voor wie eens wat anders wil…

Score: 13,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.
Royal Tokaji
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #gallengall #tokaji #furmint