Dr. Heger Vorderer Winklerberg Grauburgunder GG 2015, topklasse uit Baden

Dr. Heger Vorderer Winklerberg
Dat er in Duitsland wijnen van wereldklasse worden gemaakt, bewijst deze Grauburgunder van Dr. Heger.

Het wijnbedrijf van Dr. Heger is gevestigd in het plaatsje Ihringen, in het wijngebied Kaiserstuhl.
In het artikel van wijngek Martin kun je meer lezen over deze vooraanstaande producent uit de wijnstreek Baden, waar het zuidelijk gelegen Kaiserstuhl als regio onder valt.

Ik proef een wijn gemaakt uit de druif Grauburgunder, afkomstig uit de wijngaard Vorderer Winklerberg. Deze wijngaard in de omgeving van Ihringen, is west/zuidwest gericht en vangt daardoor overdag zeer veel zon op. De samenstelling van de bodem zorgt er bovendien voor dat de warmte van overdag in de nacht goed wordt vastgehouden.

Dr. Heger is aangesloten bij de VDP. De geproefde wijn bezit de hoogste plaats op de kwalificatie piramide van het VDP, namelijk een Grosses Gewächs (GG) van een Grosse Lage wijngaard. Het exemplaar wat ik proefde, was gebotteld in een half flesje. En dat was eigenlijk best wel jammer, want de wijn smaakte naar meer….

Dr. Heger Vordere Winklerberg

Dr. Heger Vorderer Winklerberg Grauburgunder Grosses Gewächs 2015

Helder en strogeel van kleur met een gemiddelde intensiteit. Prachtig hangende tranen in het glas.
Een neus die fijnmazig, geraffineerd en complex is. Ik ruik brooddeeg, bijenhoning en het fruit van peer en lychee. Iets caramel en licht rokerig, wat doet denken aan vuursteen.
In de mond rijk met enorm veel zoet rijp fruit van peer, perzik en meloen. Kruidig en een nootachtig aroma van amandelen. Rond, fluwelig en een iets filmend mondgevoel. Een smaakje van zwart/wit poeder wat een mooi spanningsveld geeft met het zoete fruit. Licht alcoholisch met een klein pepertje in de afdronk. Zuiver en geconcentreerd.

Dr. Heger uit Ihringen laat weer eens zien waarom deze wijnproducent een grote reputatie heeft. Dit is een volle, rijke Grauburgunder met veel finesse, grandeur en weelde. Jammer dat ik maar een half flesje tot mijn beschikking had… De prijs van dit halve flesje ligt zo rond de 15 euro en dat is deze wijn absoluut waard. Er worden in Duitsland wijnen van hoge kwaliteit gemaakt en deze Grauburgunder is er ééntje uit die categorie.

Score: 17 punten.

Deze Grauburgunder is nu op dronk en blijft dat zeker tot circa 2026.

Dr. Heger Vorderer Winklerberg
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #drheger #baden #kaiserstuhl #grauburgunder #deutscheweine