Dr. Heger Novis 2015, Duitse wijn van “Grand Cru” kwaliteit

De Novis van Dr. Heger is een bijzondere rode wijn van uitstekende kwaliteit. Wil je weten waarom deze wijn bijzonder is, lees dan verder.

Dat bijzondere karakter zit ‘m vooral in de gebruikte druivenrassen voor de Rotweincuvée Novis. Die rassen zijn: Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Druiven die je eerder bij een wijn uit Frankrijk zou verwachten. Vandaar dat ik de benaming “Grand Cru” bij deze wijn gebruik. De druiven komen van de Lage Ihringer Winklerberg, die als de warmste wijnberg van Duitsland te boek staat.
De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van 14 maanden op barrique, waarvan 40 procent nieuwe vaten.

Het wijnbedrijf van Dr. Heger is gevestigd in het plaatsje Ihringen, in het wijngebied Kaiserstuhl.
In het artikel van wijngek Martin kun je meer lezen over deze producent uit de wijnstreek Baden, waar het zuidelijk gelegen Kaiserstuhl als subregio onder valt.
Dr. Heger is aangesloten bij de prestigieuze VDP. In de Duitse wijngids van Gerhard Eichelmann scoort deze producent het maximale aantal van 5 sterren. Het Weingut Dr. Heger staat dan ook bekend als één van de beste wijnbedrijven in Duitsland.

Dr. Heger Novis 2015

Diep granaatrood in het glas. Een kleurintensiteit die ik waardeer op 4 uit 5. Ietsjes bleekrood doorlopend in de rand.
Een fijn “stalletje” in de neus. Iets zuivel en pruimtabak. Verder fruitaroma’s van zwarte kersen en bosbessen. Wat gekonfijt en elegant. Wel een beetje terughoudend.
Rond, zuiver en sappig in de eerste aanzet met fijne frisse zuren en malse tannines. Rijp rood fruit, praline en een lichte kruidigheid door een pepertje. Zeer precies in de zoet/zuur balans. Een lange afdronk waarin het rode fruit een hoofdrol speelt.

Zuiverheid en finesse zijn troef in deze wijn, die toegankelijk en vriendelijk overkomt. Geen zware blockbuster, maar een elegante wijn van hoge kwaliteit.

Score voor de Novis 2015 van Dr. Heger: 17 punten.

Ik heb deze Novis aangeschaft tijdens mijn bezoek aan Dr. Heger. De fles kostte destijds 26 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *