Dr. Bürklin-Wolf Ruppertsberger Riesling 2014, Pfalz, Duitsland

Ruppertsberger Riesling
Dr. Bürklin-Wolf is een groot wijnbedrijf met een lange geschiedenis en een goede reputatie.

Bürklin-Wolf is gevestigd in Wachenheim (tussen Bad Durkheim en Deidesheim) in het Anbaugebiet Pfalz. De oppervlakte van de wijngaarden bedraagt ongeveer 86 hectare. Er wordt overwegend Riesling verbouwd.
Het bedrijf bezit wijngaarden in verschillende Lagen in de plaatsen Forst, Deidesheim, Ruppertsberg en Wachenheim.
Bürklin-Wolf is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Sinds 2005 worden alle wijngaarden biologisch bewerkt.

De naam “Pfärit 1597” die op het etiket staat, heeft betrekking op het oprichtingsjaar en het feit dat paarden (Pfärit in het middelhoogduits) voor vele eeuwen een onmisbare schakel waren voor het werk in de wijngaarden.

Deze Ruppertsberger Riesling is als Ortswein geclassificeerd. De wijn heeft 12,5 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.
Ruppertsberger Riesling is verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken hier in Nederland. De gangbare prijs ligt zo tussen de 13 en 15 euro.

Ruppertsberger Riesling 2014

Een heldere, licht strogele kleur.
De neus opent zich goed. Een lichte gout de pétrol geur. Daarnaast het fruit van gele appel, kruisbes en peer. Minerale tonen zijn ook aanwezig, natte steen. Interessante en complexe neus.
In de eerste aanzet stevige zuren en heel licht tintelend. Wat streng en “groen” overkomend, maar wel zuiver. Strak droog. Citrusfruit, paprika en licht kruidig, wat peper. Volop mineralen. Toch mis ik wat rijpheid in de smaak van de Ruppertsberger Riesling.

Een degelijke Riesling, aromatisch ook, maar niet geheel overtuigend. Zoals gezegd speelt in mijn beleving een gebrek aan rijpheid deze wijn parten. Is 2014 een minder oogstjaar in de Pfalz, ga ik me dan afvragen. Nou nee, het jaar staat niet te boek als slecht…

Score: 13,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.