Dow’s Late Bottled Vintage Port 2017, krachtig en donker

Een goede en koopwaardige kwaliteitsport is deze Late Bottled Vintage van het bekende porthuis Dow’s.

Dow’s is een porthuis met een lange geschiedenis. Opgericht in 1798 door John da Silva, in 1877 nam de familie Dow het bedrijf over. De “almachtige” familie Symington is sinds 1912 eigenaar van dit huis. Dow’s staat bekend als één van de beste porthuizen.

Het oogstjaar 2017 staat te boek als uitstekend. Samen met 2016 vormen dit twee jaargangen op rij waarin vele porthuizen een Vintage declareerden, iets wat zelden voorkomt.
December vorig jaar heb ik de LBV 2016 geproefd. Nu is het de beurt aan de 2017. Ik ben benieuwd hoe deze twee jaargangen zich tot elkaar verhouden.

Port van Dow’s is o.a. verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall. Deze LBV 2017 heeft (inmiddels) een prijskaartje van € 16,49. De wijn heeft 20 procent alcohol en een dopkurk sluit de fles af.

Dow’s Vintage Port 2017

Een zeer diepe, donkerrode kleur. Geconcentreerd en vol tot in de rand. Daar zie ik iets purper. Hangende tranen in het glas.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan van kersen en zwarte bessen. Wat custard en een tikje gronderig. Alcoholisch en enigszins gesloten.
Vol en tanninerijk in de eerste aanzet. Cacao, zwarte peper, laurierdrop, vanille, chocolade en honing. Iets drogend op de tong en dat levert een interessant gevecht op tussen het zoete karakter en de rijkelijk aanwezige tannines. Wat plakkerig en mollig in de mond. Donker fruit van blauwe pruimen, moerbei en zwarte bessen. Geconcentreerd sap.

Krachtige en compacte LBV. In de 2016 zat wat meer openheid en elegantie. Deze 2017 is wat dikker en donkerder en neigt naar de stijl van een jonge Vintage Port. De prijsstijging ten opzichte van de vorige jaargang heeft tot gevolg dat een medaille er voor deze 2017 helaas niet inzit. Een aankoop van deze LBV is nog wel als een slimme keuze te bestempelen!

Score voor de Late Bottled Vintage Port 2017 van Dow’s: 16 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *