Dow’s Late Bottled Vintage Port 2016, robuust en rijk

December op de kalender: een maand bij uitstek om op gure dagen een portje open te trekken. Deze LBV van Dow’s bijvoorbeeld: veel port voor je geld.

Dow’s is een porthuis met een lange geschiedenis. Opgericht in 1798 door John da Silva, in 1877 nam de familie Dow het bedrijf over. De “almachtige” familie Symington is sinds 1912 eigenaar van dit huis. Dow’s staat bekend als één van de beste porthuizen.

Deze Late Bottled Vintage (LBV) komt uit het zeer goede oogstjaar 2016 en is gemaakt van de rassen Touriga Franca, Touriga
Nacional, Sousão, Tinta Barroca en Tinta Roriz. Alcoholpercentage is 20 procent. De fles wordt afgesloten door middel van een dopkurk.

Verschillende portsoorten van Dow’s zijn o.a. verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall. Deze fles kost u € 14,98. Momenteel is de jaargang 2017, wat ook een uitstekend portjaar is, gangbaar in het assortiment.

Dow’s Late Bottled Vintage Port 2016

Een volle, diep granaatrode kleur. Geconcentreerd tot in de rand. Hangende tranen in het glas.
De neus is open en vrij indringend. Gekonfijt fruit. Zoete zwarte kersen en confituur van zwarte bessen. Intense, zuivere aroma’s.
Stevig en tanninerijk op de tong. Ronde tannines en mooie bitters. Een surplus aan rijp rood fruit. Daarnaast zwarte peper en honingdrop. Geconcentreerd en iets mollig. De fijne vanille-touch van het houtgebruik maakt het helemaal af. Licht droog en kruidig in de afdronk.

Robuuste LBV met veel donker fruit en een subtiele houttoon. Er zit een fijne frisheid in, zodat de wijn niet log overkomt. Goed in balans. Deze LBV is nu op dronk, maar heeft door zijn kracht nog wat jaren bewaarpotentieel. Kwaliteitsport voor een scherpe prijs, dat levert een zilveren medaille op!

Score voor de LBV 2016 van Dow’s: 16,7 punten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *