Dow’s Fine Ruby Port, Portugal


Het is volop herfst, dus is de tijd aangebroken om Port te drinken. Ditmaal één van het Porthuis Dow’s.

Een stukje historie: De geschiedenis van Dow begint in 1798 wanneer Bruno da Silva, een Portugese handelaar uit Oporto, een bedrijf begon in Londen vanwaar hij wijn importeerde vanuit Portugal.

Hij trouwde met een Engelse vrouw en zijn bedrijf kreeg een goede reputatie vanwege zijn mooie wijnen. Maar de uitbraak van de oorlog bracht het bedrijf in gevaar. Het bedrijf werd overgenomen door zijn zoon, John da Silva, die in 1862 een partnerschap begon met Frederick William Cosens. Samen met de zoon van John, Edward, werd het bedrijf Silva & Cosens genoemd. Edward erfde het bedrijf en werd een gerespecteerd figuur in de Londense wijnindustrie. Vanwege de uitbreiding van het bedrijf kwam in 1868 George Acheson Warre bij het bedrijf. In 1877 fuseerde Silva & Cosens met het Port bedrijf Dow & Co. Ondanks dat Dow & Co kleiner was dan Silva & Cosens, werd het bedrijf beschouwt al een zeer goede producent van Vintage Port. Toen de twee bedrijven fuseerde werd besloten Dow’s als merknaam te gaan gebruiken.
In 1961 werd de familie Symington (waar heb ik die naam eerder gehoord!) volledige eigenaar van Dow’s. Vandaag de dag zijn zes leden van deze familie werkzaam in het bedrijf.

Deze Ruby is bij te koop bij verschillende wijnwinkels/slijterijen en de verkoopprijs ligt rond de € 8,50.

Dow’s Fine Ruby Port

Een diepe, donkerrode kleur, bleekrood uitwaaierend in de rand (2,7).
Kersen en bramen in de neus, licht-alcoholisch. Iets likeur en wat mint. Het bouquet is niet complex en maakt een wat vlakke indruk (3,3).
Op de tong toffee en caramel, geconfijt rood fruit en medium-zoet. Iets peper. Een ronde body. Wat gewoontjes, weinig spanning (5,8).
Een aangename, soepele “huis- tuin en keukenport”. Verder niets mis mee: voldoet redelijkerwijs aan de verwachtingen maar ook niet meer dan dat (2,2).

Totaal 14,0 punten. Drinken nu tot 2015.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!