Dourthe N° 1 Rouge 2016, A.C. Bordeaux, Frankrijk

Dourthe Rouge Bordeaux
Een koopwaardige rode wijn uit de klassieke wijnstreek Bordeaux.

Bordeaux heeft in de wereld van wijn altijd een vooraanstaande plaats ingenomen en dat zal ook wel zo blijven. De hoge kwaliteitswijnen (Grand Cru Classé en betere Cru Bourgeois) uit deze streek genieten een enorme bekendheid en aantrekkingskracht. Wijn van de appellatie Bordeaux (laten we gemakshalve zeggen “gewone” Bordeaux) heeft het wel wat moeilijk tegenover het grote aanbod van wijnen uit de “nieuwe wereld”. Maar laten we de categorie gewone Bordeaux wijnen niet uit het oog verliezen. Deze geproefde wijn geeft weer eens aan dat er uitstekende rode Bordeaux te vinden is voor een vriendelijk prijsje.

Deze “merkwijn” van Dourthe is een klassieke blend van Merlot en Cabernet Sauvignon. De verhoudingen tussen de beide rassen zijn mij niet bekend. Dourthe N° 1 heeft 12 maanden houtrijping ondergaan op nieuwe Franse eikenhouten vaten. Het alcoholpercentage is 13,5 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk. Dourthe N° 1 viert dit jaar haar 30 jarig bestaan, zoals u op de fles kunt zien!

Dourthe N° 1 is verkrijgbaar bij de Wijnkring. De wijn is momenteel in de aanbieding: de normale prijs is € 12,95, echter tot 31 december 2018 is de wijn voor de prijs van € 9,99 van u! Neemt u maar eens een kijkje in het aanbiedingenmagazine van de Wijnkring en bekijk de vele aanbiedingen!

We gaan proeven…
Dourthe Bordeaux

Dourthe N° 1 Rouge 2016

Een volle, dieprode kleur, intensiteit 4 uit 5. In de rand loopt het iets uit naar purperrood.
De neus laat duidelijk het fruit van zwarte bessen ruiken. Ook een lichte vanille geur wat duidt op houtrijping. Verder wat aardse tonen en een vleugje eucalypthus. Het bouquet komt fris en zuiver over.
In de eerste aanzet iets streng en vol in de mond. Rond en romig. Smaken van salmiak, zoute drop en laurier. Kruiden/zwarte peper. De wijn is jong, heeft redelijk wat tannine en komt een tikje uitdrogend over. Donker rijp fruit (in Bordeaux-stijl) van zwarte bessen. De zuren zijn mooi verweven en treden niet op de voorgrond. Een plezierige, iets warme afdronk.

Deze Dourthe N° 1 is een sappige, volle Bordeaux die toegankelijk overkomt. Een degelijke Bordeaux van goede kwaliteit die velen zal aanspreken. Een aanrader!

Score: 15,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Dourthe Bordeaux
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #Verbuntverlinden #aanbieding #bordeaux #wijnkring