Doruk Syrah 2016; Turkse Rhone..?

Doruk Syrah 2016 is een Turkse wijn uit de regio Kalecik van het wijnhuis Vinkara.

Dit wijnhuis kocht in de jaren zestig van de vorige eeuw land op, maar pas in 2003 begon men met de wijnbouw in die streek. Ze zitten nu op 135 hectare (ja, wat anders dan bijvoorbeeld in Nederland waar de grootste wijngaarden rond de 15 hectare zitten) en produceren meer dan 1 miljoen wijnflessen per jaar.

Nu kan je het wijn maken natuurlijk allemaal zelf gaan uitvogelen maar in 2008 sloot de Italiaan Marco Monchiero zich aan bij Vinkara als consultant. Monchiero was vooral onder de indruk van de  verscheidenheid aan inheemse druiven die traditie en cultuur uitstralen.

In Italië noemen ze deze regio’s “Het land gezegend door God”….

Het microklimaat. dat is ontstaan als gevolg van de bergen rondom de Kalecik-vlakte, maakt het tot een van de belangrijkste centra voor wijnbouw in de wereld. Dit klimaatkenmerk is hetzelfde als dat van de regio’s over de hele wereld waar druiven van Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir worden geteeld. 

De wijngaarden liggen ongeveer 650 meter boven de zeespiegel en in de nabijheid van Kızılırmak rivier. Omdat er een groot verschil is tussen dag en nacht temperaturen, onderscheiden de druiven die geteeld zijn in Kalecik van smaak en aroma. De Kızılırmak-rivier is ook heel belangrijk voor de irrigatie in de zomer en de warmte in de winter.

Vinkara heeft als jong, dynamisch wijnbedrijf voor het eerst in Turkije een mousserende wijn geproduceerd op traditionele methode van Kalecik Karası (Blanc de noir) genaamd Yaşasın. Het doel van het bedrijf is om deze speciale druif “Kalecik Karası” te presenteren aan internationale wijnliefhebbers.

Laten we weer teruggaan naar de wijn van vandaag. Een 100% Syrahwijn met een alcoholpercentage van 13,5% en te koop bij TURKSWIJNHUIS.NL voor de prijs van € 12,50.

Laat de wijn spreken!

Doruk Syrah 2016

De kleur van deze Doruk Syrah 2016 is vol donkerrood over de gehele tong tot redelijk diep in de rand. De diepte is diepdonker. Echt een Syrahkleur. (2,9)
In de neus laat deze rode Turkse wijn zich van zijn fruitigste kant zien. Een combinatie van wilde framboos en bijna zwarte bosbramen. Ook wat zoete rijpe pruim. Mooi rond. De neus komt redelijk los. (3,8)
Op de tong komen de fruitindrukken uit de neus ook terug in deze Doruk Syrah 2016. Framboos en bramen, maar ook duidelijk salmiak/droppig. De mid-palate is redelijk en ook de breedte en diepte zijn redelijk. Geen zware, logge wijn, maar een fijne fruitige wijn. Lichtjes droog en ook proef je lichtjes het alcohol. Wel mooi rond en best sappig. De afdronk is prettig, licht tannineachtig rood fruit met een prima lengte. (6,0)

Doruk Syrah 2016 is geen zware Syrahwijn, maar een fijne Syrah. Fijn in de zin van prettig rood en zwart fruit, maar niet van het zware spul. Dat zie je ook terug in het alcoholpercentage. Heb je te maken met een zware Rhone-shiraz dan zie je 14 of 15 % langskomen. Dan moet je aardig wat fruit produceren om het alcoholpercentage in toom te houden. Dat is hier niet nodig. Fijn fruit met een duidelijk salmiak/drop indruk. Heeft net voldoende body om bij een diner geserveerd te kunnen worden. Een fijne wijn. (2,2)

Doruk Syrah 2016 verdient van mij een totaal van 14,9 punten

Drinken kan u het nu en zeker een paar jaar prima te bewaren

Een gedachte over “Doruk Syrah 2016; Turkse Rhone..?”

  1. Zoals altijd heel mooi beschreven beoordeling!!
    Maakt wijnliefhebbers nieuwsgierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *