Don Zoilo Pedro Ximénez 12 years old, corpulente dessertwijn

In het glas staat een zeer zoete sherry, een 12 jaar oude Pedro Ximénez van het huis Williams & Humbert.

Williams & Humbert is een bodega (sherryhuis) waarvan de oorsprong stamt uit 1877. Het huis is indertijd opgericht door sherryliefhebber Sir Alexander Williams en Arthur Humbert, een specialist in internationale betrekkingen. Inmiddels is de bodega eigendom van José Medina y Compañía. De eerste wijnmakerij werd in 1960 opgericht door José Medina. Twee jaar later traden ook broers Nicolás, Jesús en Ángel toe. Allen werkten eerder bij verschillende wijnbedrijven in Jerez. Het bedrijf richtte zich vooral op de internationale markt. In 1979 werd Luis Páez S.A. opgericht, een partnership met (het bij ons welbekende) Ahold. Diverse overnames volgde en uiteindelijk werd Luis Páez één van de belangrijkste bedrijven in de sherrywereld. In 2005 kocht de Medina-familie Ahold uit en werd de naam Luis Paez veranderd in Bodegas Williams & Humbert S.A.

Tegenwoordig heeft het bedrijf 300 hectare aan wijngaarden onder zijn hoede, wat goed is voor een productie van circa 4 miljoen liter! Export vindt plaats naar ongeveer 80 landen. Niet alleen sherry komt van dit huis, ook brandy, gin, rum, wodka en “gewone” wijn, onder verschillende merknamen.

Deze Don Zoilo sherry is gemaakt van de Pedro Ximénez (PX) druif. Na de Palomino is dit de belangrijkste druif voor de productie van zoete sherry. PX wordt ook gebruikt voor andere zoete, versterkte wijnen én voor droge wijnen. De druiven voor deze sherry rijpen na de oogst eerst vijftien dagen in de zon, waardoor het vocht verdampt en de smaakstoffen en het suikergehalte toeneemt. Vervolgens worden de druiven onder hoge druk geperst en wordt het sap onmiddellijk versterkt tot 9 procent alcohol. Hierna wordt de wijn gefilterd en opnieuw versterkt, dit keer tot 18 procent. Deze wijn gaat dan het solera-systeem in voor een periode van 12 jaar.

Don Zoilo Pedro Ximénez 12 years old

Een zeer diepe ondoorzichtige kleur. Mahonie in de rand. Stroperig bij het inschenken. De wijn laat de mahonie kleur achter in het glas!
Indringende neus van vijgen, dadels, meubelolie, vanille en karamel. Ook wat natte aarde. Gewelde krenten, boerenjongens. Zeer aromatisch.
Een mollig en olieachtig mondgevoel. Smaakimpressies van toffee, zwarte peper, gebrande koffiebonen, ontbijtkoek, karamel, kaneel en donkere honing. Een zeer zoet, vol en gelaagd smaakpalet met volop kruiden en oosterse specerijen.

Deze PX van Don Zoilo is een prachtige, zoete dessertwijn. Weelderig, intens, rijk, karaktervol en aromatisch.

Een “dikke” score voor deze zoete sherry: 17,2 punten.

Flesjes met een inhoud van 37,5 cl van deze sherry zijn verkrijgbaar op de website van grootgrutter AH (6 flesjes voor € 35,94). De sherry’s van Don Zoilo zijn ook verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken/slijterijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *