Dominio de Bornos Roble 2019, elegant rood uit Ribera del Duero

De wijnstreek Ribera del Duero staat vooral bekend om zijn rode kwaliteitswijnen. Op de proeftafel staat een fles van Bodegas Bornos.

Bodegas Bornos heeft wijngaarden op verschillende locaties in Spanje. Tot het areaal behoren wijngaarden in de D.O. Rueda, de autonome regio Castilla y León, Navarra, Toro, Ribera del Duero en Rioja.  In iedere streek heeft een wijnmakerij van Bodegas Bornos een aparte naam waaronder de wijnen worden uitgebracht. De wijnmakerij waar deze wijn vandaan komt heet Dominio de Bornos. Opgericht in 1988 en gevestigd in de D.O Ribera del Duero.

Deze Roble is volledig gemaakt van de Tempranillo druif. De wijngaard van 25 hectare is gelegen in Valbuena de Duero op een hoogte van 780 meter. De bodem bestaat hier uit zandige en kleiachtige sedimenten. De stokken zijn tussen de 25-35 jaar oud. De term “Roble” staat voor een korte houtopvoeding. Deze wijn heeft dan ook een houtrijping van 5 maanden meegekregen in Amerikaans (30 procent) en Frans (70 procent) eiken vaten. Daarna nog een flesrijping van 6 maanden.

Dominio de Bornos Roble 2019

Een volle, dieprode kleur met een intensiteit van 4 uit 5. Ik zie wat magenta in de rand.
In de neus vind ik fruitaroma’s van zwarte bramen. Geuren van leer en natte zwarte aarde. Ook wat animaal (natte hond).
Rond en vrij slank op de tong. Lichtjes drogend. Fruit van kersen en bramen. Een toefje vanille door de houtrijping en wat salmiak. Frisse zuren die vrij mild overkomen. Evenwichtig.

Deze Roble van Dominio de Bornos is een plezierig, soepel en elegant glas rood. Geen zware wijn. Goed in balans door die fijne, gedoseerde zuren.

Score voor Dominio de Bornos Roble 2019: 14,8 punten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De verkoopprijs ligt rond de 10 euro.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *