Domein Steenberg Riesling 2018, rijk van smaak met veel finesse

In het uiterste zuiden van Limburg liggen de wijngaarden van Domein Steenberg. Hier worden uitstekende wijnen gemaakt.

De wijngaarden van Domein Steenberg zijn gelegen bij het plaatsje Epen, vlakbij de grens met België. De hellingen waarop de 3000 stokken staan, zijn bedekt met löss, silex (vuursteen) en een onderlaag van krijt. In 2008 zijn er (opnieuw) druiven aangeplant op de Steenberg. Eerst Pinot Gris en Gewürztraminer en later (in 2012) de “edele” Riesling.
“Kwaliteit gaat voor kwantiteit” is het motto van Domein Steenberg. Er zijn rondleidingen en proeverijen mogelijk. Op de website van Domein Steenberg kunt u daar informatie over vinden.

BOB Mergelland

“Mergellandse wijn” staat er vol trots op het etiket. Deze Riesling van het oogstjaar 2018 is uitgebracht onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland. De Europese Commissie heeft namelijk in het voorjaar van 2018 besloten om wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland deze Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. De toegestane druivenrassen zijn Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Rivaner/Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Pinot Noir Précoce en Riesling. Het afgebakende gebied van BOB Mergelland omvat de Limburgse gemeenten Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Valkenburg a/d Geul, voor zover de wijnbouwpercelen gelegen zijn op een bodem die bestaat uit een teellaag van löss.

Dit is een wijn uit het qua omvang grote oogstjaar 2018. Het is ook een oogstjaar geweest waarin de druiven door de warme zomer een hoge mate van rijpheid bereikten. De wijn heeft een restsuikergehalte van 8,4 gram per liter en het alcoholpercentage is 13 procent.

BOB Mergelland

Domein Steenberg Riesling 2018

Een kleur die tussen licht strogeel en citroengeel in zit. Licht bruisend bij het inschenken.
De aroma’s in de neus zijn wat vluchtig, maar wel fris en zuiver. Fruit van rijpe gele appels en ananas. De geur van natte stenen. Het blijft, ook na enig walsen en beluchten, wel allemaal wat ingetogen.
Een tikje filmend op de tong. Rijp fruit, limoen en gele grapefruit bitters. Je proeft de gulle rijpheid van het oogstjaar 2018 en dat zorgt ervoor dat deze Riesling niet strak droog overkomt. Precies gedoseerde zuren geven een subtiele frisheid en balans. In de afdronk zit een fijne kruidigheid.

Alle geur- en smaakcomponenten zijn heel subtiel aanwezig in deze Riesling van Domein Steenberg. Dit is geen uitgesproken wijn, maar meer geraffineerd en rijk aan finesse. Jammer dat de neus wat achterblijft in het geheel. Een fijn glas Riesling van Nederlandse bodem!

Score voor de Riesling 2018 van Domein Steenberg: 15 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeinsteenberg #limburgsewijn #nederlandsewijn #riesling

Een gedachte over “Domein Steenberg Riesling 2018, rijk van smaak met veel finesse”

  1. Vanuit Sleenaken de Pinot Gris mee naar huis genomen. Uitstekende frisse wijn van domein Steenberg. Wat maken we goeie wijn tegenwoordig in ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *