Domein Steenberg Pinot Gris 2022, verfijning en elegantie

Een wijn die uitblinkt in fijnmazigheid en elegantie: de Pinot Gris 2022 van het Zuid-Limburgse Domein Steenberg.

De wijngaarden van Domein Steenberg zijn gelegen bij het plaatsje Epen, vlakbij de grens met België. De hellingen waarop de 3000 stokken staan, zijn bedekt met löss, silex (vuursteen) en een onderlaag van krijt. In 2008 zijn er (opnieuw) druiven aangeplant op de Steenberg. Eerst Pinot Gris en Gewurztraminer en later (in 2012) Riesling. In 2021 werd er nog eens uitgebreid: 1100 Pinot Gris stokken  en 250 Riesling stokken. In totaal heeft Domein Steenberg nu ongeveer 4100 wijnstokken staan in het Zuid-Limburgse heuvelland.
“Kwaliteit gaat voor kwantiteit” is het motto van Domein Steenberg en dat proef je. Er zijn rondleidingen en proeverijen mogelijk. Op de website van Domein Steenberg kunt u daar informatie over vinden.

Momenteel staat er op de website dat er tijdelijk geen wijnen meer voorradig zijn voor particulieren. Ik heb echter deze Pinot Gris bij de lokale supermarkt op de kop weten te tikken. De wijn heeft als herkomstbenaming BOB Mergelland. Een “beschaafde” 12,5 procent alcohol en de fles wordt afgesloten met een kurk.

Domein Steenberg Pinot Gris 2022

In het glas helder en licht strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit.
De neus geeft aroma’s van rode appels, en ananas. Ook iets boter. Zuiver, en wat gedistingeerd. Het bouquet opent zich eerst goed, maar lijkt daarna (helaas) wat te vervliegen.
Wat romig op de tong. Expressief en vrij gespierd van smaak. Niet mollig, maar eerder slank. Mooi rijp fruit van ananas, perzik en rode appels. Een wit pepertje en wat honing. Milde zuren en fijne nootachtige bitters. Een lange “appelige” afdronk.

Fijnbesnaarde, elegante en gelaagde Pinot Gris. Het rijpe 2022 fruit komt goed tot uitdrukking. Wederom een goed gemaakte wijn van Domein Steenberg!

Score voor de Pinot Gris 2022 van Domein Steenberg: 15,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *