Domein Steenberg Pinot Gris 2019, een frisse en rijke Limburgse wijn

Domein Steenberg is een vaste waarde voor wat betreft Nederlandse kwaliteitswijnen. Deze Pinot Gris is dan ook zeer goed geslaagd.

De wijngaarden van Domein Steenberg zijn gelegen bij het plaatsje Epen, vlakbij de grens met België. De hellingen waarop de 3000 stokken staan, zijn bedekt met löss, silex (vuursteen) en een onderlaag van krijt. In 2008 zijn er (opnieuw) druiven aangeplant op de Steenberg. Eerst Pinot Gris en Gewürztraminer en later (in 2012) Riesling.
“Kwaliteit gaat voor kwantiteit” is het motto van Domein Steenberg. Er zijn rondleidingen en proeverijen mogelijk. Op de website van Domein Steenberg kunt u daar informatie over vinden.

Beschermde oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland

Deze Pinot Gris van het oogstjaar 2019 is uitgebracht onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland. De Europese Commissie heeft namelijk in het voorjaar van 2018 besloten om wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland deze Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. Onder voorwaarden uiteraard. De toegestane druivenrassen zijn Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Rivaner/Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Pinot Noir Précoce en Riesling. Het afgebakende gebied van BOB Mergelland omvat de Limburgse gemeenten Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Valkenburg a/d Geul, voor zover de wijnbouwpercelen gelegen zijn op een bodem die bestaat uit een teellaag van löss. Verder stelt de BOB nog eisen aan o.a. de maximale opbrengst per hectare. Voor de Pinot Gris is dat 80 hl per hectare.

Domein Steenberg Pinot Gris 2019

Bleekgeel van kleur met een groene schakering. Iets pétillant bij het inschenken.
Een frisse en zuivere neus met fruitaroma’s van limoen, perzik, ananas en banaan. Ook wat floraal (lentebloesem). Mineralig, een geur van natte kalk.
Een sprankelend en heel licht vettig mondgevoel. Vrij vol van smaak met, voor een Pinot Gris, redelijk wat zuren. Fruit van peer en abrikoos en tropisch fruit op de achtergrond. Verfijnd en een tikje kruidig.

Dit is een frisse, strakke stijl Pinot Gris. Een wijn die rijk is aan finesse en elegantie. Domein Steenberg heeft wederom een uitstekende wijn gemaakt die de internationale concurrentie aankan.

Een prima score voor de Pinot Gris 2019 van Domein Steenberg: 15,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *