Domein Steenberg Gewurztraminer 2015, fraaie wijn uit Limburg

Wijn gemaakt van de Gewurztraminer druif, afkomstig uit ons eigen land. Klinkt als een lastig verhaal, maar bij Domein Steenberg maken ze er een succes van!

De wijngaarden van Domein Steenberg zijn gelegen bij het plaatsje Epen, vlakbij de grens met België. De hellingen waarop de 3000 stokken staan, zijn bedekt met löss, silex (vuursteen) en een onderlaag van krijt. In 2008 zijn er (opnieuw) druiven aangeplant op de Steenberg. Eerst Pinot Gris en Gewurztraminer en later (in 2012) Riesling. Dit jaar werd er nog eens uitgebreid: 1100 Pinot Gris stokken  en 250 Riesling stokken. In totaal heeft Domein Steenberg nu ongeveer 4100 wijnstokken staan in het Zuid-Limburgse heuvelland.
“Kwaliteit gaat voor kwantiteit” is het motto van Domein Steenberg en dat proef je. Er zijn rondleidingen en proeverijen mogelijk. Op de website van Domein Steenberg kunt u daar informatie over vinden.

Ik proef een wijn gemaakt van de Gewurztraminer, een druivenras wat je vrij weinig tegenkomt in Nederland. Het oogstjaar is 2015, dus de wijn heeft al wat flesrijping achter de rug. In de regel kunnen wijnen gemaakt van dit ras makkelijk wat flesrijping verdragen. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.
Ik heb de wijn gekocht in het naburige Slenaken, in de lokale supermarkt voor de prijs van € 12,95.

Domein Steenberg Gewurztraminer 2015

In het glas helder en licht strogeel van kleur met een gemiddelde intensiteit.
Een open en aromatische neus, zoals eigenlijk te verwachten viel van deze druif. Zoet rijp (tropisch) fruit van perzik, lychee en meloen. Abrikozenjam en lentebloesem. De aroma’s zijn allemaal verfijnd.
Rond en opmerkelijk fris van smaak met een fijne minerale toets. Vrij intens. Witte peper, honing en veel geel gekonfijt fruit. Een tikje schimmelig. Er is een mooie spanning tussen de zuren en het zoete rijpe fruit. Goed in balans.

Domein Steenberg weet van de Gewurztraminer een fraaie, vrij slanke wijn te maken, die toch vol van smaak is. De wijn barst van het fruit. De zuren en het minerale tintje geven een prachtige frisheid aan deze wijn. Bronzen medaille!

Een uitstekende score voor deze Gewurztraminer van Domein Steenberg: 15,9 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *