Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2017, nog even geduld?

Een veelbelovende wijn, deze Pinot Noir uit de Zuid-Limburgse heuvels. Nog even geduld voor het beste resultaat?

De geschiedenis van de Wijngaardsberg gaat lang terug. Al in het jaar 968(!) stonden hier druivenstokken. Maar niet altijd, het veranderende klimaat gooide wel eens roet in het eten én in het verleden, rond 1800, vond de Franse bezetter het nodig om de wijngaard te rooien. Echter, sinds 2002 staan er weer druivenstokken op de Wijngaardsberg. Ja, een heuse terrassenwijngaard in Nederland!
Wijnmaker Jules Nijst maakt hier wijnen van traditionele druivenrassen (Chardonnay, Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Noir). Het areaal is nu 3 hectare groot. Jules legt de lat hoog en dat proef je in zijn wijnen.

De Pinot Noir is dé rode wijn van Domein de Wijngaardsberg. Deze wijn rijpt ongeveer 16 maanden op houten barriques van goede kwaliteit, afkomstig uit de Bourgogne. Het alcoholpercentage van de 2017 is 12,5 procent.

Als particulier bent u op zaterdagochtend tussen 10.00 en 13.00 uur welkom in Ulestraten, bij Domein de Wijngaardsberg, voor de verkoop van wijn.

Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2017

Een dieprode kleur met een bovengemiddelde intensiteit, vrij diep voor een Pinot Noir. In de rand bleekrood uitwaaierend.
In de neus aroma’s van kersen en rode bosbessen. Een tikje kruidig en een lichte vanille touch. Ook wat aards. Open, zuiver en fris.
Vrij droog en kruidig in de eerste aanzet. Iets strenge, straffe tannines en knisperende zuren die voor een frisse smaak zorgen. Rode paprika, een pepertje en rood fruit van kersen en bosbessen, zoals aangetroffen in de neus. Een fijn bittertje wat doet denken aan rauwe witlof. Eetlustopwekkend. De frisheid blijft mooi hangen in de afdronk.

Deze Pinot Noir is een slanke, pure wijn die nog wel wat flesrust kan gebruiken. Ik vind de smaak nog wat “dense” (compact). Het lijkt alsof de puzzelstukjes nog op zijn plaats moeten vallen. De kwaliteit is zonder twijfel aanwezig. Even een paar jaar geduld en dan…

Score voor de Pinot Noir 2017 van Domein de Wijngaardsberg: 15,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeindewijngaardsberg #nederlandsewijn #limburgsewijn #pinotnoir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *