Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2014, elegant en evenwichtig

Op herhaling: Pinot Noir uit het oogstjaar 2014 van Domein de Wijngaardsberg. Een moment om de ontwikkeling van deze wijn volgen.

Domein de Wijngaardsberg en zijn vakkundige wijnmaker Jules Nijst behoeven geen nadere introductie. De wijnen van dit wijndomein, gelegen in het Zuid-Limburgse Ulestraten, hebben diverse malen mijn proeftafel gepasseerd. De wijnen behoren tot de top van wat de Nederlandse wijnwereld te bieden heeft.

Van de Pinot Noir’s van de Wijngaardsberg zijn door mij meerdere jaargangen besproken. Je kunt de recensies van de jaargangen 2011, 2014, 2015 en 2017 vinden door erop te klikken. De 2014 staat dus wederom op de proeftafel. De vorige recensie hiervan is al weer 4 jaar geleden opgemaakt, dus ik ga even ervaren hoe deze wijn zich heeft ontwikkeld…

Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2014

Dieprood, een vrij diepe kleur voor een Pinot Noir met een bovengemiddelde intensiteit. In de rand loopt het wat bleekrood weg.
De neus presenteert zich wat gereserveerd. Ik ruik fruitaroma’s van kersen en frambozen. Ook het bekende “boerenstalletje” is van de partij. Verder wat geuren van natte zwarte aarde.
In de mond vrij zachte, wat zalvende tannines. Rijp rood fruit van kersen en rode bessen. Een tikje chocolade, vanille en salmiak. Licht zoutig. Delicaat, rond en licht kruidig van smaak. Fijne zuren die zorgen voor een mooie zoet/zuur balans. Een heerlijk afdronk doet je nagenieten.

Dit is een elegante, sappige en malse Pinot Noir. Zeer prettig van structuur. Evenwichtig en zeer goed in balans. Perfect op dronk.

Score voor de Pinot Noir 2014 van Domein de Wijngaardsberg: 15,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *