Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2011, prachtig ontwikkelt!

Hoe ontwikkelt Pinot Noir uit Nederland zich op de fles? Tijd om deze brandende vraag te beantwoorden. Ik trek de Pinot Noir 2011 van Domein de Wijngaardsberg open.

Domein de Wijngaardsberg van wijnmaker Jules Nijst reken ik tot één van de beste wijnproducenten hier in Nederland. Het domein is mooi gelegen in het Zuid-Limburgse Ulestraten. Een echte terrassenwijngaard, uniek in Nederland. Meerdere wijnen van dit domein zijn al uitgebreid besproken. De laatst gepubliceerde recensie van een wijn van Domein de Wijngaardsberg behandelde de Pinot Noir uit 2014.

Tijd om een nog iets oudere wijn te gaan proeven. Dit keer de 2011. Zoekend in de archieven kom ik nog een recensie van deze wijn tegen en die dateert uit 2014. Ook alweer een flinke tijd geleden. Dus nog meer reden om deze fles te ontkurken…

Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2011

Een heldere kleur, terracotta rood. In de rand mooi bruinrood ontwikkeld.
In de neus fraaie tertiaire aroma’s van tabak, sigaar en natte aarde. Fruit van rijpe kersen. Iets rokerig. Geparfumeerd en weelderig.
Een licht vettig mondgevoel. Zachte tannine en fijne bitters. Witte peper, salmiak, kaneel en karamel. Fijne kruiden en gekonfijt fruit. Sappig, rijk en vol met een lange afdronk.

Prachtig gerijpte, complexe Pinot Noir. Elegant en rond. Uitstekend in balans en helemaal op dronk. Bewaarpotentieel zeker nog 5-6 jaar.

Score voor de Pinot Noir 2011 van Domein de Wijngaardsberg: 16,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *