Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2011, Limburg, Nederland

Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2011

Goede wijn maken in Nederland uit de Pinot Noir-druif. Gaat dat lukken? Hier het bewijs!

In het voorjaar heb ik en mijn vrouw Domein de Wijngaardsberg bezocht. Wij werden in Ulestraten (Zuid-Limburg) vriendelijk ontvangen en rondgeleid door wijnmaker Jules Nijst. Op de oudste wijngronden van Nederland produceert hij al enkele jaren kwaliteitswijnen. De gebruikte druivenrassen zijn: Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir en Chardonnay. Traditionele rassen die je niet zo snel verwacht voor wijnbouw in Nederland. Echter, door het gunstige terroir in dit deel van Limburg is het mogelijk om uit deze rassen mooie wijnen te maken.

Ik heb na afloop van het bezoek uiteraard wat flessen meegenomen om thuis nog eens rustig door te proeven: de Chardonnay en de Pinot Noir van het oogstjaar 2011. De laatstgenoemde staat nu op de proeftafel, de Chardonnay komt ook nog aan de beurt!
Op zaterdagen tussen 9 en 12 uur is Domein de Wijngaardsberg open voor de verkoop aan particulieren. Ik kan het u aanraden, ga eens langs bij de Wijngaardsberg, geniet van de mooie omgeving en proef de prachtige wijnen…

Jules Nijst

Domein de Wijngaardsberg Pinot Noir 2011

Een heldere en lichtrode “Pinot”-kleur, bleekrood in de rand (2,4).
Een delicate neus, zoetig fruit van frambozen en aardbeien. Ook licht rokerig. Redelijk open in het glas (3,6).
Op de tong rond en mals. Subtiel kersenfruit, een pepertje en een mooi “amandel”-bittertje. Iets vettig. Vanille. Goed vol en intens van body. Lang en warm in de afdronk (7,3).
Het kan dus! Een prachtige Pinot Noir van eigen bodem. Complex en soepel tegelijk (2,6).
Een medaille waard!

Totaal 15,9 punten. Drinken nu tot 2018.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!