Domein de Wijngaardsberg Pinot Gris 2019, alles wat rijpe Pinot Gris mooi maakt!

Pinot Gris van de recente jaargang 2019 is bijzonder goed geslaagd bij Domein de Wijngaardsberg.

Jules Nijst is de wijnmaker bij Domein de Wijngaardsberg. Sinds 2002 staan er (weer) wijnstokken op de Wijngaardsberg bij het dorpje Ulestraten in Zuid-Limburg. Jules werkt met traditionele rassen in zijn wijngaarden van 3 hectare groot. Die rassen zijn: Auxerrois, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir. De bodem op deze hellingen bestaat uit een teellaag van löss op een ondergrond van een krijtsteen, die de Limburgers mergel noemen. Jules is een wijngaardenier die zeer precies werkt en die werkwijze vind ik ook terug in zijn wijnen.

De Pinot Gris druif is bij velen van ons wel bekend. Dit populaire druivenras is familie van de Pinot Noir en wordt ook wel een “roze druivenmutatie” van de Pinot Noir genoemd. Rijpe Pinot Gris druiven hebben dan ook een lichtrode kleur. Er worden (over de hele wereld) uiteenlopende soorten wijn mee gemaakt, van droog tot mierzoet. De druif heeft relatief weinig zuren en kan een hoog suikergehalte bereiken.

Ik proef de Pinot Gris uit het uitstekende oogstjaar 2019. Ik zeg met opzet “uitstekend” omdat ik de indruk heb dat 2019 ten onrechte wat wordt overschaduwd door het rijke en bijzonder goed geslaagde jaar 2018. Vlak 2019 niet uit, het is een oogstjaar met een ander karakter dan 2018, maar zeer de moeite waard. De kwaliteit van de druiven was over het algemeen uitstekend.
De wijn is uitgebracht onder de herkomstbenaming BOB Mergelland. Het alcoholpercentage is een stevige 13,5 procent.

Wanneer u als particulier wijn wilt kopen bij Domein de Wijngaardsberg, dan kan dat iedere zaterdag tussen 10 en 13 uur.

klaar voor het verwerken van de oogst 2020

Domein de Wijngaardsberg Pinot Gris 2019

Een opmerkelijke kleur en eigenlijk ook weer niet. Een heldere amberkleur die neigt naar een rosé. Dit is een kleur die zeer rijpe Pinot Gris kan opleveren en wijnmaker Jules laat dat goed zien.
Heerlijke neus, zuiver en geparfumeerd. Fruitaroma’s van peer, rode appels en abrikozen. Rijp gekonfijt fruit. Iets brooddeeg. Komt goed los in het glas.
In de mond zacht, intens en rijk. Een wat romig mondgevoel. Witte peper, honing, blanke rozijnen en dadels. Tropisch fruit in overvloed. Licht zoet van smaak met fijne, wat nootachtige bitters.

Zeer fraaie Pinot Gris met een mediterrane rijpheid. De kleur is opvallend en het rijpe fruit komt goed tot uitdrukking in de neus en smaak. Een wijn die de grote internationale concurrentie in dit druivenras zonder meer aankan. Interessant materiaal voor een blindproeverij. Chapeau!

Een zeer goede score voor deze Pinot Gris uit Nederland: 16,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeindewijngaardsberg #limburgsewijn #nederlandsewijn #pinotgris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *