Domein de Wijngaardsberg Pinot Gris 2011, Zuid-Limburg, Nederland

Domein de Wijngaardsberg Pinot Gris 2011

Op de proeftafel staat een witte wijn uit het zuiden van ons (wijn)land, ons aangeboden door De Nederlandse Wijnwinkel.

De Wijngaardsberg is gelegen te Ulestraten in Zuid-Limburg bij Meerssen. Goede wijn ontstaat niet in de kelder maar in de wijngaard en de omstandigheden op de Wijngaardsberg zijn uitstekend. Ik heb het vandaag in een eerder artikel al over löss gehad. Löss is een door de wind aangevoerde afzetting die dateert uit de laatste ijstijd. Löss bevat kwarts,veldspaat en kalk in een ideale verhouding,is rijk aan mineralen en levert een uitstekende vochthuishouding. Löss vormt in opmerkelijk veel bekende wijngebieden de teellaag. Onder de löss bevinden zich zand- en kiezelafzettingen en daar weer onder het Maastrichtse mergel (bron:wijnhoek.nl).

Wil je meer weten over Domein de Wijngaardsberg, dan verwijs ik je graag naar het INTERVIEW wat de WijnGekken een tijdje geleden hebben gepubliceerd.
Zoals gezegd, deze wijn is te koop bij De Nederlandse Wijnwinkel voor de prijs van € 13,95.
En nu…proeven!

Domein de Wijngaardsberg Pinot Gris 2011

Een heldere en strogele kleur (2,4).
In de neus iets grassig met een zoete hint van abrikoos en lychee. Heel licht plantaardig, iets vuursteen en wat kalk (3,6).
Een prettige en sappige binnenkomst in de mond, stevig in zijn zuren maar niet storend. Limoen en pruimen. Wat vettigheid, subtiel en vol. Een mooie structuur, veel fruit en redelijk intens, heel fraai (7,1).
Zeer aangename en plezierige kwaliteitswijn. De top van Nederland? Ik ben onder de indruk (2,4).

Totaal 15,5 punten. Drinken nu tot 2015.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!