Domein de Wijngaardsberg Chardonnay 2015 en 2017, verschillende jaren en stijlen

Ik proef twee jaargangen Chardonnay van Domein de Wijngaardsberg. Een interessante ervaring om de verschillen te proeven.

Jules Nijst is de wijnmaker bij Domein de Wijngaardsberg. Sinds 2002 staan er (weer) wijnstokken op de Wijngaardsberg bij het dorpje Ulestraten in Zuid-Limburg. Jules werkt met traditionele rassen in zijn wijngaarden van 3 hectare groot. Die rassen zijn: Auxerrois, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir. De bodem op deze hellingen bestaat uit een teellaag van löss op een ondergrond van een krijtsteen, die de Limburgers “mergel” noemen. Jules is een wijngaardenier die zeer precies werkt en ervoor gaat om het beste sap uit de druiven en in de fles te krijgen.

oogsttijd bij Domein de Wijngaardsberg

Eind september was ik even bij Jules op Domein de Wijngaardsberg. Het binnenhalen van de oogst 2020 was op dat moment in volle gang. Jules was positief over de kwaliteit van de druiven. “So far so good”, maar de vinificatie moest natuurlijk nog beginnen dus over het uiteindelijke resultaat viel niets te zeggen. Het bezoek was kort, want Jules en zijn ploeg hadden het uiteraard druk.

Ik proef twee Chardonnay’s uit de jaargangen 2015 en 2017. Even voor de goede orde: ik heb de wijnen niet tegelijkertijd geproefd. De wijnen zijn onlangs apart van elkaar geproefd, elk op een andere dag.

Domein de Wijngaardsberg Chardonnay 2015

Fonkelend helder en licht goudgeel van kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus is vrij open. Fruitaroma’s van abrikozen, peer en iets honing. Ook wat natte kalk.
Een iets romig mondgevoel. Rond met fijne citroenige zuren. Gele appel en witte peper. De neus doet een zoetere smaak beloven. Het houtgebruik is mooi geïntegreerd en geeft een verfijnde vanillesmaak.
Dit is een vrij slanke, droge stijl Chardonnay met verfijning en finesse. (11,5 procent alcohol). Totaal 15,1 punten.

Domein de Wijngaardsberg Chardonnay 2017

Helder en licht strogeel in het glas. De kleurintensiteit zit iets onder het gemiddelde voor witte wijn.
In de neus peer, rabarber, limoen en appelcompote. Ook wat tropisch fruit (lychee). Wat kalkig en een geur die iets weg heeft van natte wol. Een vrij complexe neus.
Vol en iets filmend in de mond. Gekonfijt geel fruit, abrikozen en ananas. Een beetje caramel, witte peper, honing en walnoten. Fijne kruidigheid. Rijp en rond van smaak met een restzoetje.
Een fraaie Chardonnay met een rijpe en rijke smaak. Weelderig, soepel en compleet. Een minder droge stijl dan de 2015. Deze 2017 is ook iets molliger dan de slanke 2015. (13 procent alcohol). Totaal 16 punten.

uitzicht vanaf de Wijngaardsberg

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeindewijngaardsberg #nederlandsewijn #limburgsewijn #chardonnay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *