Domein de Wijngaardsberg Chardonnay 2011, Limburg, Nederland

Ulestraten

Ook in Nederland is het mogelijk om uit de Chardonnay een mooie wijn te maken. Domein de Wijngaardsberg levert het bewijs.

Domein de Wijngaardsberg is een uniek plekje Nederlandse wijntraditie. Al in 968 werd hier wijn gemaakt, het oudste bewijs van wijnbouw in Nederland. De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 2,5 hectare.
De wijngaarden liggen op zuid- en zuidoost gelegen (terras)hellingen. De grond bestaat uit löss, de ondergrond is kiezel, het Zand van Waterval en Maastrichts krijt.

De vinificatie van deze Chardonnay is als volgt: Macération pellicullaire (schilinweking), gekoelde alcoholische gisting op RVS, fermentation malo-lactique (malolactische gisting), 50 procent is 6 maanden gelagerd op nieuwe bourgondische barriques en 50 procent is opgevoed op RVS, beide sur lie (gistrijping).

Domaine de Wijngaardsberg

Jules Nijst is de wijnmaker op de Wijngaardsberg. Hij maakt verschillende wijnen uit de traditionele druivenrassen zoals Pinot Noir, Pinot Gris, Auxerrois en Chardonnay.
Op zaterdagen tussen 10 en 13 uur zijn particulieren welkom voor de verkoop van wijn. Daarnaast kunt u natuurlijk informeren voor rondleidingen en excursies.

We trekken de mooie kurk uit de fles en gaan proeven…

Domein de Wijngaardsberg Chardonnay 2011

Een heldere, licht kopergele kleur.
Een fijne, subtiele neus. Lichte houttonen in combinatie met het fruit van ananas, gele appel en perzik. Ook wat natte steen. Een zuivere geur.
Op de tong rond, licht vettig en iets filmend. Veel fruit van appel, lychee, limoen en iets kruisbes. Mineraliteit. Een klein nootachtig bittertje en frisse, tintelende zuren.
Mooi in balans, zacht, vol en aromatisch. Een ruime voldoende voor de afdronk.
Elegantie en verfijning in één glas. Jules weet wat hij aan het doen is: goede wijn maken.
Deze kwaliteit produceren in Nederland is een medaille waard!

Totaal 15,1 punten. Drinken nu tot 2017.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!