Domein de Wijngaardsberg Blanc de Blancs 2016, klassiek bruisend het nieuwe jaar in!

We gaan bruisend het nieuwe jaar in met deze wijn van Limburgse bodem: Blanc de Blancs van Domein de Wijngaardsberg.

Domein de Wijngaardsberg en de wijnmaker

Jules Nijst is de wijnmaker bij Domein de Wijngaardsberg. Sinds 2002 staan er (weer) wijnstokken op de Wijngaardsberg bij het dorpje Ulestraten in Zuid-Limburg. Jules werkt met traditionele rassen in zijn wijngaarden van 3 hectare groot. Die rassen zijn: Auxerrois, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Noir. De bodem op deze hellingen bestaat uit een teellaag van löss op een ondergrond van een krijtsteen, die de Limburgers mergel noemen. Ik ken Jules als een vakkundige wijnboer die geen concessies doet en ervoor gaat om het beste sap uit de druiven en in de fles te krijgen.

Blanc de Blancs: méthode traditionelle

Deze Blancs de Blancs is de tweede mousserende wijn (de eerste was de jaargang 2015) die op de markt is gebracht door Domein de Wijngaardsberg. De wijn is voor 100 procent gemaakt van de Chardonnay druif. De alcoholische gisting is geschied op RVS. Er heeft geen malolactische gisting plaatsgevonden. Opvoeding op de lie en een tweede gisting op de fles na 6 maanden. Daarna 15 maanden rijping sur latte, dégorgement en een dosage van 5 g/l (extra brut). Alcoholpercentage is 13 procent.

Domein de Wijngaardsberg Blanc de Blancs 2016

De kleur is helder en licht strogeel. De intensiteit is 2 uit 5. In het glas zie ik fijne, gelijkmatige belletjes opstijgen.
Een open neus waarin het fruit van ananas, abrikoos en gele appels goed loskomt. De geur van natte kalk is ook aanwezig. Het bouquet maakt een zuivere indruk.
In de mond plezierig droog en sprankelend met opwekkende zuren. Lichte bitters die doen denken aan gele grapefruit. Wat meringue, naast zoutige, minerale smaken. De goed gedoseerde mousse zorgt voor een aangenaam mondgevoel, iets wat ik altijd heel belangrijk vind bij mousserende wijn. Het smaakpalet is goed in balans.

Deze Blanc de Blancs van Domein de Wijngaardsberg is een fraaie mousserende wijn, die fris en evenwichtig overkomt. Jules Nijst heeft een uitstekende “bubbel” gemaakt, om nog even na te genieten van de feestdagen. Of gewoon, omdat het kan!

De totaal score voor deze uitstekende Nederlandse mousserende wijn is 15,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domeindewijngaardsberg #nederlandsewijn #limburgsewijn #mousserend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *