Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2014, Limburg, Nederland

Nederlandse wijn

Domein de Wijngaardsberg behoort tot één van de meest vooraanstaande wijnbedrijven in Nederland.

Althans, dat vind ik en ik denk velen met mij. De wijnen van Domein de Wijngaardsberg stellen nooit teleur, stralen onberispelijke kwaliteit uit en zijn hun prijs meer dan waard.

Wijnmaker Jules Nijst is een gepassioneerde man die er veel, zo niet alles aan doet om een zo goed mogelijke wijn te maken in het Limburgse heuvelland van Ulestraten. Hij maakt wijnen uit de (traditionele) rassen Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Noir en Auxerrois. Het domein is nu 3 hectare groot. De bodem bestaat uit een teellaag van löss op een ondergrond van een krijtsteen, bekend onder de naam “mergel”.

Voor de witte wijn worden de druiven eerst ontsteelt en dan voorzichtig geperst in een hypermoderne, computer gestuurde pers. Men laat het sap eerst klaren en dan gaan de gistcellen aan de slag. Na de gisting rijpt de Auxerrois in roestvrijstalen vaten.

Rest mij nog te vertellen dat deze wijn uit het oogstjaar 2014 een gouden medaille behaald bij de Confrerie van de Limburgse wijn.

Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2014

Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2014 heeft een fraaie, heldere kleur. Bleekgeel, iets koperkleurig.
In de neus is veel fruit te vinden. Perzik, nectarines en gele appels. Ook wat natte steentjes. Geurig, subtiel en elegant.
Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2014 is rond en sappig op de tong. Ook hier de gele appeltjes, wat limoen en peer. Redelijk zachte zuren. Licht kruidig en mineralen. Mondreinigend. De wijn heeft een lange afdronk, blijft lekker hangen.

Domein de Wijngaardsberg Auxerrois 2014 is een zuivere, vriendelijke en sprankelende wijn. Weer een uitstekend product van dit Domein!

Score: 14,5 punten.
Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.