Domein Crutzberg, frisse en spannende Chardonnay uit België

Uit de prachtige Belgische Voerstreek proef ik twee Chardonnay’s van Domein Crutzberg.

Wijn uit ons buurland België proef ik eigenlijk (te) weinig. Afgaande op de recensies van de Belgische wijnschrijvers Stefaan Soenen en Gido van Imschoot is er bij onze zuiderburen nog veel moois te ontdekken op wijngebied. Vorig jaar september was ik in Zuid-Limburg en toen ben ik even de grens over gewipt voor een “flitsbezoek” aan een verkooppunt van wijnen van Domein Crutzberg: Jetteke. Helaas was kort voor mijn bezoek aan het piepkleine winkeltje in Voeren de eigenaresse overleden. Triest. De winkel was nog wel open en daar heb ik “beslag” kunnen leggen op een tweetal wijnen van Domein Crutzberg: de Chardonnay en Chardonnay Barrique, beiden uit het jaar 2019.

Domein Crutzberg ligt in de heuvelachtige Voerstreek. Dit gebied van ongeveer 5.000 hectare, grenst in het noorden aan Zuid-Limburg. Het gebied is een soort subregio van het Land van Herve. Het is ook een streek waar zich in het verleden een flinke taalstrijd heeft afgespeeld. Een bijzonder fraai en schilderachtig gebied, zeer de moeite waard om eens te bezoeken en naar mijn optiek ook een tikje minder toeristisch (lees: druk) dan het nabijgelegen Zuid-Limburg.
De wijngaard van Crutzberg is 2.2 hectare groot en bevindt zich bij het gehucht Crindael, op een zuidhelling van Sint-Martens-Voeren. De wijngaard is omgeven door bossen die bescherming bieden tegen noorden- en oostenwinden. De bodem bevat veel kalksteen en mineralen. De aangeplante druivenrassen bij Crutzberg zijn Chardonnay en Pinot Noir. Naast stille wijnen van deze druivenrassen worden er ook mousserende wijnen geproduceerd volgens de Méthode Traditionelle.

Domein Crutzberg Chardonnay 2019

Een heldere, vrij lichte kleur. Bleekgeel met een groene schakering erin.
Ik ruik wat tropische fruitaroma’s van rijpe banaan, naast peer en perzik en een snufje buxus. Geurig en open van karakter. Puur en zuiver.
In de mond iets filmend, rond en medium vol. Opwekkende, vrij hoge zuren die je niet zo gauw verwacht bij een Chardonnay. Rabarber, lychee. Een sappige en frisse smaak. Afgaande op de neus verwacht je wat meer zoetigheid, echter dit is een Chardonnay met een bijna knisperende frisheid in zich. Een qua body wat slanke wijn met spanning , elegantie en verfijning.
Score 14,8 punten.

Domein Crutzberg Chardonnay Barrique 2019

Een heldere, strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
Fijne neus. Aroma’s van vanille en honing. Fruit van peer en ananas. Wat “kalkig”. Gedroogd geel fruit.
Soepel in de mond met fijne zuren. Naast tropisch fruit (meloen) ook wat citrus en grapefruit . Vol, rond en sappig. Een tikje witte peper in de afdronk. Het goed geïntegreerde houtgebruik zorgt voor een verleidelijke wijn. Een heerlijke wijn met een mooie balans die, net zoals de voorgaande, een slank karakter heeft.
Score 16,2 punten.


#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #belgischewijn #chardonnay #domeincrutzberg

3 gedachten over “Domein Crutzberg, frisse en spannende Chardonnay uit België”

  1. Waar kan ik Chardonnay Barrique 2019 kopen? Ik woon in Groningen

  2. Beste Bonnie, ik zie (helaas) alleen verkooppunten in België op de site van Crutzberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *