Domaine Terlato & Chapoutier lieu dit Malakoff Shiraz 2010, Australië

lieu dit Malakoff Shiraz
Een joint venture in de wijnwereld: Antony Terlato en Michel Chapoutier maken wijn in Australië.

Een Californiër en een Fransman die wijn maken in Australië…
Michel Chapoutier is een zeer bekende naam in de wijnwereld. Zijn wijnen uit het Rhône gebied zijn alom geprezen. Hij wordt gezien als een visionair en pionier op het gebied van de biodynamische wijnbouw met groot respect voor balans in de natuur.
Het bedrijf van Anthony Terlato en zijn familie, Terlato Vinyards, timmert al jaren aan de weg met kwaliteitswijnen uit Californië en het Italiaanse Friuli.

lieu dit Malakoff Shiraz

In 1998 is het Domaine met de naam van de twee mannen in de wijnstreek Victoria opgericht. Men heeft 18 hectare aan wijngaarden in de Pyrenees Hills in Central Victoria, waar de Shiraz en Viognier goed gedijen.

De Shiraz druiven voor deze wijn komen uit de Malakoff-Vineyard. Dit gebied heeft nimmer last gehad van de gevreesde druifluis. De bodem is een mix van rode leem, leisteen en kwarts. Tijdens de vinificatie heeft er een houtrijping plaatsgevonden van 10 tot 12 maanden in Franse eikenhouten vaten. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Ik heb voor een fles van deze lieu dit Malakoff Shiraz een prijs van € 29,95 betaald. De wijnen van dit bijzondere domein zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Domaine Terlato & Chapoutier lieu dit Malakoff Shiraz 2010

De kleur is zeer diep en donkerrood. Vol en geconcentreerd tot in de rand.
Een neus die zich prima opent. Wat stallucht, een zoete rijpe hint van bosbessen en moerbei. Aards (bosgrond) en iets nagellak. Belegen en complex.
Na een droge en iets stroeve aanzet ontvouwt de wijn zich goed in de mond. Smaken die doen denken aan zoethout, laurier, anijs en een scheutje vanille. Veel donker fruit. Ook wat eucalypthus en kaneel. Lieu dit Malakoff Shiraz heeft een medium body en een vrij lange en intense afdronk.

Natuurlijk is dit een fraaie wijn en scoort dit goed. De neus is zeer aantrekkelijk maar in de smaak mis ik toch wat aan breedte en complexiteit. Een wijn van een dergelijk kaliber en prijsklasse mag iets meer brengen.

Score: 16,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.