Domaine Tariquet Chardonnay 2017, Téte de Cuvée, het neusje van de zalm.

Domaine Tariquet Chardonnay
Téte de Cuvée is de beste Chardonnay van de oogst 2017 van Domaine Tariquet.

De wijnen van Domaine Tariquet doen regelmatig onze proeftafel aan. En dat is helemaal geen straf, want doorgaans zijn deze wijnen van goede kwaliteit en scoren ze prima. Nog even ter herinnering: Domaine Tariquet is van oudsher een producent van Armagnac. Met de overname van Yves Grassa is men vanaf 1982 ook droge witte en rosé wijnen gaan maken. En niet zonder succes. Domaine Tariquet is tegenwoordig een hypermodern wijnbedrijf en behoort tot de beste producenten in de Gascogne. Het assortiment is enorm, met wijnen uit o.a. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gros Manseng, Chenin Blanc, Merlot, Syrah en Tannat.

Voor mij staat nu de Téte de Cuvée, voor 100 procent gemaakt van de Chardonnay druif. Een wijn met 12,5 procent alcohol. Deze Téte de Cuvée heeft een houtrijping ondergaan van 12 maanden in Franse eiken barriques.

Wijnimporteur en distributeur LFE zorgt ervoor dat deze wijn op de Nederlandse markt verkrijgbaar is.
De consumenten adviesprijs is € 16,39. Als u even speurt op internet, dan kunt u de wijn bij de betere wijnspeciaalzaak vast nog iets goedkoper op de kop tikken.

Domaine Tariquet Chardonnay

Domaine Tariquet Chardonnay 2017 Téte de Cuvée

Een heldere kleur in het glas. Een kleur die neigt naar goudgeel. De intensiteit is 3 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt de kleur bleekgeel weg.
De neus is fijn en opent zich, na enig walsen, goed. Tropisch fruit van banaan, mango en meloen. Ook wat floraal, verse bloemen. Iets vanille en buxus. Een toefje honing.
In de eerste aanzet een vol en licht filmend mondgevoel. Wat witte peper, honing en hazelnoten. Aromatisch van smaak met (voor een Chardonnay) relatief flinke zuren. Citrusfruit naast tropisch fruit, wat allemaal veel spanning geeft in deze wijn. Licht getoast met een klein restzoetje in de afdronk.

Deze Chardonnay van Domaine Tariquet heeft een open en uitgesproken smaak. Een flinke, volle Chardonnay met een frisse inslag door de aanwezige zuren en subtiel houtgebruik.

Score: 15,5 punten.

Téte de Cuvée is nu prima op dronk. De wijn kan nu zeker nog een jaartje of 4-5 bewaard worden.
Domaine Tariquet Chardonnay
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #cotesdegascogne #domainetariquet #chardonnay