Domaine Salamander Eys’ Secco 2020, sparkling rosé uit het Limburgse heuvelland

Toevallig liep ik tijdens een korte vakantie in Zuid-Limburg tegen deze wijn aan van Domaine Salamander. Een producent die ik niet vaak voorbij zie komen.

Domaine Salamander is gelegen te Eyserheide, dat deel uitmaakt van Eys, in de gemeente Gulpen-Wittem. Het domein ligt op een plateau op een hoogte van 190 meter boven NAP.
De eigenaar John Cox is hier in 2007 gestart met de aanplant van Pinot Noir (voor bijna de helft van het perceel) en de witte druiven Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois en Riesling. Later, in 2013 is nog een perceel beplant met Frühburgunder en Siegerrebe.

Deze Eys’ Secco, een mousserende rosé van de oogst 2020, is gemaakt uit de Pinot Noir druif en bevat 12 procent alcohol.
Ik heb de fles op de kop weten te tikken bij de prachtige delicatessenwinkel Eyserhalte, in de buurt van de wijngaard van Domaine Salamander.
Prijsindicatie: rond de 18 euro.

Domaine Salamander Eys’ Secco 2020

Een heldere, vrij diepe zalm-rosé kleur. Fijne belletjes in het glas. Een feestelijk uiterlijk.
In de neus wat reductie. Geuren die mij doen denken aan een put met stilstaand water. Na wat walsen trekt dit enigszins weg. Daarnaast fijne aroma’s van aardbeien.
Fris en rond in de mond met iets knisperende zuren. Frambozen, aardbeien en kersen. Wat rode grapefruit. De mousse is goed gedoseerd. Een tikje zoutig. Medium droog van smaak, een beetje tussen droog en halfzoet in.

Score voor de Eys’ Secco 2020 van Domaine Salamander: 14,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *