Domaine Les Escondudes 2007; een mooie ontwikkelde Pape

Domaine Les Escondudes 2007 is eerder door ons geproefd en de laatste keer was dat bijna drie jaar geleden.

Als je meerdere flessen van één en dezelfde soort wijn koopt dan kan je in de loop der tijd goed de ontwikkeling zien die de wijn doormaakt.

Dit hoef je niet te doen bij het merendeel van de wijnen, want dat heeft geen enkele zin. Die worden er in de regel alleen maar slechter van…

Ik heb het over bewaarwijnen, zoals bijvoorbeeld een Chateauneuf du Pape. Een TOP-Rhone wijn die normaliter niet de allergoedkoopste wijnen zijn.

Een Pape kan bestaan uit vele druivenrassen (ik meen zelfs 14?), maar deze is gemaakt van ‘maar’ twee druivenrassen: 95% Grenache en 5% Mourvedre.

Domaine Les Escondudes komt van een coöperatie af genaamd Cellier des Princes en deze onderneming is de enige coöperatie die Châteauneuf-du-Pape wijnen produceert. Opgericht in 1925, telt het heden ten dagen 240 leden en vinificeert de wijnoogst van 600 ha aan wijngaarden. Niet alleen in de Châteauneuf du Pape (80 ha), maar ook in de Côtes-du-Rhône, Ventoux en nadere IGP.

Uit eigen kelders en ik meen dat de prijs destijds lag rond de € 18 of € 19…

Laat de wijn spreken!

Domaine Les Escondudes 2007

De kleur van deze Domaine Les Escondudes 2007 is donkerrood in de kern van de tong en overgaand in warm rood met enige ontwikkeling in de rand. De diepte is diepdonker. Mooie kleur. (2,8)
In de neus nog wat donker fruit, maar wordt overschaduwd door houttonen, wat laurier, wat koffie. Maar ook wat zwarte peper. De neus komt redelijk los. (3,9)
Op de tong zijn het vooral de tertiaire indrukken die de overhand hebben. Wel mooi rond, lichtjes een plakje, maar dat is verwaarloosbaar. Salmiak/laurier met eikenhout. Best intens donker fruit met wat donker chocolade. Droppig. Amandel. Goed intens op de mid-palate met voldoende breedte en diepte. Het zeer hoge alcoholpercentage maakt de wijn lichtjes heet, maar ook dat is zeker niet storend. De afdronk is breed, smakelijk en heerlijk. (7,6)

Deze wijn heb ik voor het laatst bijna drie jaar geleden geproefd en toen kwam de wijn er niet onverdienstelijk uit. Domaine Les Escondudes 2007 heeft een aardige tijd alweer kunnen ontwikkelen en de vraag is altijd of dat ten goede komt van de complexiteit van de wijn. Gewone wijnen moet u niet wegleggen. Dit heeft geen enkel nut. Drink gewoon op. Andere en meestal zijn dat de wat duurdere wijnen kunnen baat hebben bij flesrust. De tannines en het directe fruit nemen af en de tertiaire aspecten nemen het over. Dat zag je al gebeuren in 2018 en deze ontwikkeling heeft zich voortgezet in 2020. Domaine Les Escondudes 2007 is een mooie Pape die zich mooi heeft ontwikkeld tot een complexe, in balanszijnde ontwikkelde wijn waar je van kan genieten. (2,6)

Domaine Les Escondudes 2007 verdient van mij een totaal van 16,9 punten.

Nu drinken lijkt mij verstandig. Zal niet beter worden.

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl of wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden neem dan contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Wijngekken…een neus voor goede wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *