Domaine Les Escondudes 2007, AC Chateauneuf du Pape

Domaine Les Escondudes 2007, AC Chateauneuf du Pape, FrankrijkLaat ik maar met de deur in huis vallen: Domaine Les Escondudes 2007 is eerder door mij geproefd.

In 2011 wel te verstaan en eerlijk gezegd was ik niet al te mals voor deze, toen nog zeer jonge, Pape.

Nu, na een flesontwikkeling van 10 jaar, heeft deze Domaine Les Escondudes 2007 zich getransformeerd in een mooie stabiele en complexe Pape. Ik denk dat de proefrecensie van toen (klik hier als u daarin geïnteresseerd bent) een verkeerd beeld geeft van deze Rhonewijn. Instabiel door het hoge alcohol en te weinig fruit om daar tegen in te gaan. Wijnjaar 2007 is namelijk een fantastisch jaar voor het zuidelijke Rhonegebied en wellicht was de wijn te gesloten toen het vier jaar oud was.

Chateauneuf de Pape wijnen hebben vaak een mindere periode

Ik moet bekennen, na het recentelijk proeven van deze wijn, dat ik destijds op een verkeerd been ben gezet. De wijn verkeerde gewoon in een mindere periode; Papes hebben daar wel meer last van….

Of je drinkt de Pape heel jong, of je drinkt het minimaal 10 jaar oud. Daartussen sluit de Pape zich af en laat zich van zijn/haar slechtste kant zien. Hou daar rekening mee (en voor mij ook weer een wijze les, die ik weliswaar wel wist, maar….eigenwijs….).

Destijds maakte ik de opmerking dat de prijs zo rond de € 20 zou liggen en dat ikzelf er iets minder voor heb betaald. 15,5% is een heel hoog alcoholpercentage dat is aangetroffen in deze Domaine Les Escondudes 2007.

Laat de wijn (nu) spreken….

Domaine Les Escondudes 2007

De kleur van Domaine Les Escondudes 2007 is rood/donkerrood over de tong en overgaand in rood met een redelijke ontwikkeling in de rand. De diepte is donker. Mooie kleur. (2,8)
In de neus laat Domaine Les Escondudes 2007 smakelijk ontwikkeld rood bessenfruit zien met wat houttonen. Wat lavendel en ook wat zoetig. Wat alcoholisch. Rond. De neus komt redelijk goed los. (3,9)
Op de tong is deze Pape smakelijk en heerlijk rond. Kruidig (lavendel en tijm) met ontwikkeld bessenfruit met genuanceerd hout/laurier. Iets heet van het alcohol. Goed op de mid-palate en ook in de diepte en breedte is het goed vertoeven. Een brede zeer verleidelijke ronde ontwikkelde afdronk. (7,2)
Domaine Les Escondudes 2007 is een mooie Pape! Een mooie ontwikkelde Pape die nog jaren mee kan en zich nog verder gaat ontwikkelen. Mooi! (2,5)

Domaine Les Escondudes 2007 laat zien wat een Pape in een heel goed jaar kan worden na 10 jaar. Mooie ontwikkeling; in balans, complex en met structuur. Gaat nog mooier worden volgens mij en daarom verdient deze Pape nu 16,4 punten, 88-PP en ***½* en is nu te drinken en houdbaar tot 2027.

U ziet hoe een vrij instabiele, door het alcohol geteisterde wijn zich toch mooi kan ontwikkelen.