Domaine La Rocalière 2010, een krachtige en kruidige Lirac

Deze rode wijn uit Lirac laat, ruim 10 jaar na de oogst, nog steeds zijn kracht zien in het glas.

Domaine La Rocalière is een familiebedrijf dat sinds 2009 wordt geleid door twee zussen, Séverine en Mélanie. Het domein is in 1995 opgericht door vader Jacques Borelly. Het areaal aan wijngaarden is 42 hectare groot. Die 42 hectare zijn als volgt verdeeld: 20 hectare in de appellatie Lirac, verspreid over de gemeenten Lirac en St-Laurent-Les-Abres, 20 hectare in de appellatie Tavel en nog een kleine 2 hectare is bestemd voor Vin de Pays. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. La Rocalière teelt de druivenrassen Grenache (Blanc en Noir), Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Clairette en Roussanne, klassieke rassen in deze omgeving. Sinds 2014 is La Rocalière biologisch gecertificeerd.

 Deze rode Lirac is bestaat uit een (GSM) blend van Grenache, Syrah en Mourvèdre (voor zover ik kan nagaan ieder voor één derde deel).  Na een koude persing van 48 uur volgt de alcoholische vergisting die een maand in beslag neemt. Daarna rijping in tanks voor ongeveer een jaar. Het alcoholpercentage is flink: 15 procent.

De wijnen van Domaine La Rocalière zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Deze rode Lirac zit in de prijsklasse tussen 13 en 15 euro.

Domaine La Rocalière Lirac 2010

Een massieve, dieprode kleur, die vol doorloopt tot in de rand waar iets ontwikkeling zichtbaar is. De kleurintensiteit is bijna maximaal.
Een aromatische, open neus met veel kruiden, tijm, garrique, iets nagellak en de geur van roest. Wat vanille, rode rozen en fruitaroma’s van zwarte kersen en bessen.
Een vol, vurig, kruidig en krachtig entree in de mond. Bittere chocolade, zwarte peper, cacao, teer en vanille. Veel donker fruit naast alcoholische warmte. Redelijk tanninerijk, wat stroef en drogend op de tong.

Tien jaar oud en nog steeds is dit een krachtige wijn, al wordt die kracht enigszins gedragen door het hoge percentage alcohol. Verwacht geen finesse, de wijn is eerder wat boers van karakter. Voor de liefhebber van een robuuste rode kwaliteitswijn.

Een stevige score voor deze krachtige Lirac: 15,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lirac 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *