Domaine du Vieux Télégraphe “La Crau” 2007, AC Chateauneuf-du-Pape, Frankrijk

Vieux Telegraphe La Crau

Een mooie wijn op Koningsdag van één van de beste domeinen uit Chateauneuf-du-Pape. Dat schept verwachtingen.

De familie Brunier is de stuwende kracht achter het vooraanstaande Domaine du Vieux Télégraphe. De naam “La Crau” staat voor het stenige plateau waar zich de wijngaarden bevinden. De bodem bestaat uit galets roulés (grote ronde keien) met een onderlaag van rode klei.

Gebruikte druivensoorten zijn: 65 procent Grenache Noir, 15 procent Syrah, 15 procent Mourvèdre en de overige 5 procent bestaat uit Cinsault, Clairette en diverse andere soorten. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedroeg ongeveer 60 jaar. De wijn heeft 22 maanden houtrijping ondergaan op Franse eikenhouten vaten (foudres) van 60 hectoliter.

Het oogstjaar 2007 is als bijzonder goed geslaagd aan te merken in de Chateauneuf-du-Pape.

De wijn heeft een alcoholpercentage van 14,5 procent. Ik heb de wijn 2,5 uur voor de degustatie in een karaf overgeschonken.
En toen was het tijd om het glas te heffen op onze koning en tijd om te proeven…

Domaine du Vieux Télégraphe La Crau 2007

De heldere kleur heeft een redelijke diepte. Bleekrood uitwaaierend in de rand.
Een plezierige neus met zachte geuren. Iets vanille, paddenstoelen, zwarte kersen en bessen. Licht rokerig, oud hout. Geraffineerd en verfijnd.
Rond van smaak, bijna zalvend en romig. Tabak, zoethout, peper en laurier. Iets gestoofd. Mooie zuren als tegenhanger van het donkere fruit van zwarte bessen. Licht kruidig. Koffie. Zwart/wit poeder. Niet echt zwaar van body maar wel complex en rijk.

Domaine du Vieux Telegraphe La Crau 2007 is een volle, verleidelijke wijn waar je de zuidelijke zon in proeft. De kracht zit elegant verpakt in een breed smaakpalet. Een prima Chateauneuf-du-Pape!

Score: 17,2 punten.
Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.