Domaine du Vieux Télégraph “La Crau” 2007, een gerijpte en stevige Chateauneuf-du-Pape

Rode wijn uit Chateauneuf-du-Pape staat voor kracht en intensiteit. Ik proef er één uit het prachtige oogstjaar 2007.

Het is niet de eerste keer dat ik deze “grootheid” proef. De laatste proefnotitie dateert van april 2017, bijna 7 jaar geleden alweer.

Domaine du Vieux Télégraph is een begrip in Chateauneuf-du-Pape. De familie Brunier is de stuwende kracht achter dit domein, opgericht in 1891. De naam “La Crau” staat voor het stenige plateau waar zich de wijngaarden bevinden. De bodem bestaat uit galets roulés (grote ronde keien) met een onderlaag van rode klei.

De gebruikte druivenrassen zijn: 65 procent Grenache Noir, 15 procent Syrah, 15 procent Mourvèdre en de overige 5 procent bestaat uit CinsaultClairette en diverse andere soorten. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedroeg ongeveer 60 jaar. De wijn heeft 22 maanden houtrijping ondergaan op Franse eikenhouten vaten (foudres) van 60 hectoliter. Het alcoholpercentage is, zoals gebruikelijk in bij dit soort wijnen, een stevige 14,5 procent.

Domaine du Vieux Télégraph “La Crau” 2007

Vol van kleur, donkerrood met een mooie terracotta tint in de rand.
In de neus subtiele tertiaire geuren van tabak, oud hout en een sigarenkistje. Iets aceton. Vanille en karamel. Fruitaroma’s van zwarte bessen. Iets belegen en complex.
Vol en iets romig op de tong. Zwarte peper, pruimtabak, cacao, appelstroop en gebrande koffiebonen. Donker fruit, gerijpt en zondoorstoofd. Kruidig, oosterse specerijen, leer en salmiak. Wat drogend in de afdronk.

Een mondvullende, robuuste wijn die wel op leeftijd begint te geraken. Vrij complex en gelaagd. Precies van wat je van een goede Chateauneuf-du- Pape op leeftijd kunt verwachten. Ik denk dat langer bewaren geen toegevoegde waarde zal hebben.

Score voor deze Domaine du Vieux Télégraph La Crau 2007: 17,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *