Domaine du Tunnel 2010, AC Cornas, Rhône, Frankrijk


RhôneValueWines, dé specialist van mooie en karaktervolle Rhône-wijnen, heeft deze jonge wijn ter beschikking gesteld.

Voordat we ons op de wijn storten, eerst wat info over de herkomst van deze wijn.
Op de uitlopers van het Centraal Massief, ten noorden van Valence en westelijk ten opzichte van het gelijknamige dorp bevinden zich de wijngaarden van Cornas. Hoewel dit herkomstgebied qua volume (± 110 hectare) onderschikt is en het karakter van de wijnen nogal uiteenloopt, onderscheidt Cornas zich duidelijk van de andere rode, noord- Rhônewijnen.
De bodem bevat veel graniet en leisteen, met de hoger gelegen wijngaarden in het noorden. De wijnen zijn hier fris en tanninerijk in vergelijking tot de lager gelegen percelen. De oudste stokken bevinden zich in de naar het zuiden gerichte wijngaarden ten midden van de Cornas-appellatie. De bodem bevat hier meer gneis en klei wat rijke en volle wijnen met rijpe en ronde tannine geeft. De grond in het zuiden is door het aanwezige zand losser van structuur; de wijnen zijn hier soepeler en aromatischer, maar hebben (relatief gesproken) minder bewaarcapaciteit.

Stéphane Robert is de “Vigneron” van deze Syrah-wijn. Aan deze fles hangt een prijskaartje van € 33,50.
Gelet op de leeftijd heb ik de wijn een uur of twee voor de degustatie gedecanteerd. Allez, daar gaan we!

Domaine du Tunnel 2010

Een zeer diepe kleur, ondoorzichtig donkerrood tot zwart-inkt, purper in de rand, top-kleur! (3,0).
Zwarte bessen en specerijen in de neus. Beetje confiture, wat aards en prikkelend. Het geheel blijft wat gesloten (3,4).
Boordevol donker fruit op de tong. Bramen. Zachte ronde tannines, wat peper en licht droog. Wat cacao, vol en warm. Niet heel zwaar van body en structuur, wel redelijk intens en een mooie rondeur en fluweligheid (6,8).
De wijn is nog erg jong en gereserveerd. Ik heb de wijn na een dag in de karaf nog eens geproefd. Toen gaf de wijn wel iets meer smaakimpressies prijs, maar flesrust is noodzakelijk en zal de wijn doen verbeteren (2,4).

Totaal 15,6 punten. Drinken 2015 tot 2022.

Ed